Съветът ми към колегите пчелари е, като им остане мед, да не го дават на търговците по 3,20-3,50 лв./кг. По-добре да го дарят на детски градини, БЧК, домове за стари хора, отколкото да го дават без пари. Но дарението трябва да е анонимно, не е хубаво да се бие тъпана, споделя за Агри.БГ пчеларят Николай Киров. 

Четете още: Млад фермер за пчеларството: Захванеш ли се веднъж, няма връщане назад

Той е четвърто поколение пчелар, а баща му Киро Киров е добре позната фигура в пчеларските среди. Николай е обещал да не оставя пчелите, въпреки че основният му бизнес е в телекомуникационната сфера. С годините той се стреми да прекарва все повече време в село Кошарица на километри от Слънчев бряг, където стопанисва уникален Музей на меда.

„Музеят беше една много стара идея на баща ми да популяризира българския мед. Той реши да събере на едно място различни технологии на отглеждане на пчелите и модели кошери от цял свят. Даже бяхме ги заселили с пчели. Но тъй като идват много туристи, някои от които са алергични, в момента ги използваме само като експонати. Обясняваме им коя система кога е измислена и как работи. Даваме им да дегустират различни видове мед, пчелни продукти, медена пита”, обяснява Киров.

В района на музея е единият, по-малък пчелин. Другият е в местността Курудере до село Кошарица, насред гора от дива липа. Пашата е сборна между полски и горски билки. Наблизо са Стара планина и полята около Слънчев бряг. Добра паша има от кориандър и драка. 

Системата, с която пчеларят е свикнал да работи, е Дадан блат. Средният добив е между 20 и 30 кг от кошер при нормална година. По европрограми той е успял да подмени кошерите и да закупи пчеларски инвентар. 

„Това с европрограмите е тегава работа. Има много документи, но помагат, няма какво да се лъжeм. Проблемът е, че много хора се полакомиха, взеха да купуват кошери, да стават пчелари. В един момент видяха, че това си е тежка работа. Пчеларството не е лек занаят”, категоричен е Киров. 

Продукцията си от мед, прополис, восък, пчелен прашец, полен той реализира на крайни клиенти. Заради близостта си до морето, музеят е честно посещаван от туристи, както и от ученически групи. Друга туристическа атракция е Международният фестивал на меда в Несебър, чието начало е поставено през 2002 г. с подкрепата на Община Несебър. До ден днешен тя помага не финансово, а като предоставя място, охрана и съдействие в организацията. 

„Идват от Общинския детски център, изнасят програма, събират се много хора. Идеята на това изложение е да събира пчелари, които представят своите продукти. Тази година ще бъде 23-ото издание. Нашето изложение беше първото от този род. След това колега от Царево направи също, последваха Поморие и София. Така че ние сме пионерите в тази област”, гордее се Киров.