След като бе установена Африканска чума по свинете в индустриална ферма в троянското село Горно Трапе с 554 прасета, през почивните дни животните бяха умъртвени, а обезвреждането на труповете и контаминираните материали беше направено с мобилен инсинератор, заяви директорът на Обласната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ)- Ловеч д-р Росен Федерчев по време на заседание на Областната епизоотична комисия, съобщават от областната администрация. 

Чумата по свинете удари нова индустриална ферма

Употребата му се наложила поради липсата на подходящ терен за загробване на животните. Комисия, назначена от кмета на община Троян, извършвала оценка на предложените терени, но след като не открила подходящ такъв, в неделя за обезвреждането пристигнал мобилен инсинератор, позициониран на специално определена площадка.

"Ще се взимат проби от всяко едно умряло прасе в областта. Ще се извършва и проверка за нерегламентирани придвижвания и/или търговия на домашни свине. При установяване на такива на собствениците ще бъдат съставяни актове, а задържаните животни евтаназирани, а труповете им унищожени под контрол", подчертава д-р Федерчев.

Директорът на ОДБХ-Ловеч ще организира извършването на ежеседмични клинични прегледи на домашни свине във всички населени места в областта с цел гарантиране откриването на заболяването АЧС при 10% разпространение с 95 % достоверност.

В област Ловеч се забранява търговията, придвижването и транспортирането на домашни свине с изключение на тези от индустриални индустриални и фамилни ферми, намиращи се извън населените места от предпазната и наблюдаваната зона, предназначени за незабавно клане и за доотглеждане до технологично свързани обекти.

Д-р Федерчев заяви и че освен известните мерки за АЧС, тази година се прибавят и тези за COVID-19.

“Трябва при ловните излети да се спазва дистанция, а на закрити пространства да се носят маски. Същевременно трябва да изостря още веднъж вниманието към безопасност и биосигурност на ловните полета. Африканската чума по свинете е все още много актуално заболяване, което води до големи икономически загуби. Както знаете, 25 страни са засегнати и все още нито една не е успяла да се справи с това заболяване. Мъчим се по всякакъв начин да спрем разпространението на АЧС у нас, каза в заключение директорът на ОДБХ-Ловеч.