След като преди два дни от Земеделското министерство обявиха, че ще има ваксинация на животните срещу Син език през месец март 2015 година, днес служебният министър Васил Грудев е заявил, че  въпросът за ваксинацията все още подлежи на дискусии.
 
„Предвид бързото развитие на епизоотичната обстановка със Синия език, в това число и извън страната, се налага България да предприеме ваксинация на всички видове животни, като тези намерения са базирани на оценката на риска, извършена от Центъра за оценка на риска към Българската агенция по безопасност на храните.
[news]
Въпросът, който подлежи на дискутиране, е кога да се извърши тази ваксинация, като се вземат предвид всички условия – както климатични, така и наличието на достатъчно дози от ваксината за цялата популация.“ Това заяви министърът на земеделието и храните Васил Грудев по време на среща с експерти от ГД Санко на ЕК днес в МЗХ. 
 
Според министър Грудев ще бъде намерено точното експертно решение за провеждане на ваксинацията, така че заболяването да бъде ограничено. Той заяви, че ще очаква заключенията от срещата, която продължава под председателството на съветника на министъра по ветеринарните въпроси д-р Хейнрих Майер Жерболе с участието на експерти от дирекциите „Здравеопазване на животните и безопасност на храните” и „Животновъдство” на МЗХ, Българска агенция по безопасност на храните и Центъра за оценка на риска.
 
Утре министър Грудев ще представи резултатите пред фермери, с които предстои да се срещне. 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!