Икономическият начин на мислене изобщо не е присъщ на българските фермери. В момента заради помощите и подпомагането, всеки слухти какво ще бъде субсидирано. Това мнение изказа Ради Радев от Управителния съвет на Съюза на градинарите пред Агри.БГ. 

Вижте още: Кому са нужни технологичните карти в този вид? 

 

По негови наблюдения има голяма паника сред зеленчукопроизводителите. Под дърво и камък се търсят пакетчетата от семена, които са засети през декември, а това изискване се появи по-късно и хората не си пазят опаковките.

„Ако не представиш пакетчета по 1000 семки от някаква краставица – няма да те подпомогнат“, казва Радев. 

Друг проблем е свързан с броя на растенията, заложени в един декар. Радев даде пример - фирмата производител на семената посочва 1200 растения на декар, а проверяващите органи дирят 4 000 растения на декар.

Защо, не е ясно.  

„Ние като нормални хора сме купили семената и сме произвели разсада, засадили сме го, но чиновникът казва – този домат няма да го призная за подпомагане, защото няма 4 000 растения в декар", коментира производителят. 

Фермерите се питат как да процедират.

"Фирмата дава по каталог, че трябва да са 1200, а някой е решил в нашето ведомство, че са нужни над три пъти повече растения без да се отчита, че вече става дума за нови сортове – модерни и скъпи. Има иновации в семепроизводството и понякога една семка струва твърде много, но за сметка на това растението се отплаща с висока реколта", добави Радев.