Не поддържаме протеста, защото той е в ущърб на най-малките земеделски производители, които ние защитаваме както в Асоциацията на малинопроизводителите, така и в Българска аграрна камара.

Четете още: Как да кандидатствате за наградите на Agri Summit & Awards 2024? (видео инструкции)

 

Това коментира Божидар Петков, председател на Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните пред Агри.БГ. 

„Защитата на най-малките е акцент в меморандума и протестите за разширяване на de minimis са неоснователни. Темата е приоритет както на браншовите организации, така и на Министерството на земеделието и храните, залегнала е в меморандума и смятаме, че не е целесъобразно този протест да излиза на улицата“, убеден е Петков. 

Според него не е правилно принципът за финансиране на най-малките, който веднъж е поставен в меморандума, а след това гласуван и в аграрното министерство, да бъде променян.

От асоциацията на малинопроизводителите са категорични, че трябва да бъдат подкрепени най-малките стопани от всички сектори, получаващи подпомагане по обвързаната подкрепа.

Производителите на малини са сред едни от най-пострадалите от големите снегове, които паднаха в страната, добави още Божидар Петков.