Чакаме най-после да пуснат Плана за възстановяване и устойчивост, за да участваме по него и да си купим някоя и друга машина. По всичко изглежда обаче, че пак няма да имаме голям шанс, коментира за Агри.БГ дългогодишен малък говедовъд от района на Сливница.

Овощари: Малките производители остават зад борда в Плана за възстановяване

Той визира процедурата „Инвестиции в технологична и екологична модернизация“, чиито критерии за допустимост са на обществено обсъждане до 24 август. Пет фермерски организации вече изразиха своето възмущение от промяната в писмо до земеделския министър.

„Много по-трудно е да си малък фермер отколкото голям. Големият проблем е работната ръка и затова чакахме тази мярка за техника по Плана за възстановяване. Нужно е тези пари да се дадат бързо и да не се намаляват точките за малките стопанства“, апелира животновъдът, чието стопанство е около 8000 СПО. 

При него няма отпуск и не се дават болнични дни. Във фермата работи цялото семейство и липсват наети работници. 

„Смятам даже, че трябва да се добавят точки за семейни ферми, които да имат някакво предимство при кандидатстване. Единственото, с което може да им се помогне, са машините. Преди време се говореше за тези семейни ферми, но сега сякаш се забравиха. Те трябва да имат особен статут на подкрепа“, вярва стопанинът. 

Според него е нужно по-голямо предимство и на кандидатите жени фермери особено за тези, които се занимават с животновъдството. Дамите, заети в селското стопанство, са също майки, домакини, съпруги – дините под една мишница са много.

„Ние дори сме в необлагодетелстван район, където е още по-трудно. Падат слани до късно. Почвите не са толкова плодородни, терените са наклонени и с камъни. Машините се чупят лесно. Дори за необлагодетелстван район с географски ограничения трябва да дават допълнителни точки“, смята фермерът.

За съжаление обаче, не само че няма изгледи за допълнителни точки, но са намалени и предварително обсъдените точки за чувствителни сектори, млади фермери и проекти с по-малък бюджет. Вторият транш на Украинската помощ се бави и интервенции за закупуване на техника, предвидени в Стратегическия план, няма да се отварят тази година. "Лобито на по-големите производители е силно", заключва тъжно говедовъдът от Сливница.