Биологичното отглеждане на полски култури подобрява почвата. Лабораторните анализи доказват, че когато черноземът се щади, нараства процентното съдържание на хумус в изтощената земя.

Как го правят: Почвено плодородие с трева за футболни терени

Това сподели Милена Минчева, която заедно със семейството си отглежда биопшеница в община Генерал Тошево. „Редовно правим лабораторни анализи в Института по почвознание „Н.Пушкаров“ и имаме реален поглед какво се случва в нашите полета. Подобряването на показателите на почвата не става за 1 година, процесът е дълъг. Отдавна сме се насочили към биологично земеделие, като последните 5 години вече имаме и сертификат“, споделя чаровната дама. 

Лабораторните проби показват, че в полетата на биопоризводителите се отчита високо хумусно съдържание до 4,6 %. Когато се насочват към биологично земеделие, процентът е бил 3. Анализите доказват още наличие на много аеробни и анаеробни микроорганизми, които допринасят за образуване на хумус. 

Интензивното отглеждане на полски култури е на път да изтощи плодородния чернозем. За това предупреждават от години учените от Добруджанския земеделски институт. В някои части на Добричка област вече почти изчезва почвеното органично вещество, алармира проф. Маргарита Нанкова. Специалистът по агрохимия призовава за опазване на националното богатство.

„В световен мащаб има 32 почвени групи. С право можем да се гордеем, че имаме музей на почвата на открито, тъй като страната ни притежава 24 почвени групи с 276 почвени различия. Това е изключително голямо предизвикателство по отношение на опазването и експлоатирането на земята“, споделя ученият. Според проф. Нанкова е важно всеки един почвен тип и разновидностите му да бъдат опазени в автентичния му вид, за да имаме устойчиво земеделско производство. 

Опазването на почвите има въздействие върху цялата екосистема. „В нашите полета вече имаме див заек, кошути, завърна се полското врабче. Ефектът е поразителен“, споделя още Милена Минчева. Дамата е категорична, че с просто око се вижда разликата в структурата на почвата.

„Всичко това показва, че вървим в правилната посока. За да произвеждаме чиста храна, ние трябва да започнем от почвата, да не я тровим с химия и да се грижим за растенията. Вкусът, който постигаме, е невероятен. Произвеждаме биологично зърно от пшеница, което мелим в каменна мелница на брашно“, допълва още стопанката.