Земеделските стопани от Добричка област вече обмислят какви хибриди царевица и слънчоглед да заложат през предстоящата сеитбена кампания. Към момента условията на полето дават оптимизъм за по-добра сеитба на пролетни култури.

Опасен вредител по царевицата приближава към нас

В дълбочина до 1,50 – 2 м вече има нужната почвена влага и започва да се преодолява натрупания през последните 2-3 години  дефицит. 

„Стартът на 2021 г. и на сеитбената кампания се очертава много по-добър в сравнение с 2020 г. Имаме надежди за бъдещето на пшеницата и за сеитбата на пролетни култури. Рано е да се излиза с твърди заключения, но към момента условията са обещаващи“, заявиха Живко и Борислав Балчеви, които заедно с баща си обработват земя в добруджанската община Крушари. 

Думите на младите земеделци се потвърждават и от данните на Министерството на земеделието за валежите и почвеното засушаване, повлияли върху добивите през предходната стопанска година. През декември 2019 г. дъждовете в по-голямата част от страната са били под 50% от нормата, а почвените влагозапаси – необичайно ниски за сезона.

До 81% по-малко валежи е имало през януари 2020 г. в сравнение с нормата за месеца. В Североизточна и Югоизточна България почвеното засушаване е било изключително силно, посочва анализът на агроведомството.

Младите земеделци споделят, че всичко това е довело до много тежка сеитбена кампания през пролетта на миналата година. „Обработките бяха много трудни и бавни, в края на сеитбата дори и малкото влага се беше изпарила“, припомня Живко. Той изрази надежда да се сбъднат прогнозите на синоптиците и валежите в Добруджа да продължат през февруари.

С оглед на засушаването през летните месеци в Добруджа, станало обичайно през последните години, младите фермери подхождат много внимателно към избора на хибриди за сеитбата на пролетници. Те търсят царевица и слънчоглед, които да издържат на оскъдна влага и високи температури.

„През 2020 г. имахме опитни полета, на които видяхме, че има хибриди, които дават от 40 до 70-80 кг/дка повече зърно в условията на екстремна суша“, уточни Борислав и допълни, че именно това е целта на подобни опити – да се наблюдава в реални условия как се развиват различните хибриди и сортове.