Нашето мото е: Корените на днешния ден, са хумусът на утрешния. Това разказа Франц Брунер от Биологична ферма Brunner от Долна Австрия, по време на семинар за почвено здраве, част от проект Best4Soil, чийто изпълнител в България е фондация “Биоселена”.

Подобряване на почвеното здраве чрез покривни култури

Франц и жена му Габи от 27 години са фермери, като 25 от тях са биологично сертифицирани. 
“Практикуваме защита на здравето, защита на водата, защита на климата и защита на почвата по време на производството но биологични храни. Доказахме, че можем да съхраняваме CO2 в почвата по време на производството с проекта за хумус Kaindorf. Това ни прави уверени и горди, че сме стигнали толкова далеч и сме щастливи да предадем своя опит. 

В момента гледаме картофи, зърнени култури, рапица, коноп, бобови растения, просо, тиква и соя”, започна разказа си Франц.  

“Използваме минерали, които са в съответствие с анализ на почвата по системата Албрехт. Наторяваме с вар, сяра, бор, цинк, манган, калий и т.н. 
Засяваме и зелени култури от 1991 г. На едно от първите ни полета, където беше доказано натрупването на хумус - сертифициран експерт взе проби през 2011 г. След 5 години отново взе проби, като се оказа, че сме съхранили 62,98 тона СО2”, споделя Франц.

Всяка основна полска култура, която е била засявана от семейство Брунер, е била подсявана в междуредията. 
“Подсетите култури са предимно треви. Те имат феноменален ефект за почвата по отношение на съхранението на асимилати”, разказа Франц Брунер и отбеляза, че тревите, които използват са с доминиращи корени. “Не говорим за фуражна трева, а по-скоро за такава, която се използва за футболни терени”, обяснява фермерът.

Франц представи и няколко от своите принципа, които следва: “Обработваме почвата колкото е необходимо и възможно най-малко. Често е по-добре да се обработва почвата по-малко, защото тогава има по-малко плевели. Понякога може да има остатъци от културата за зелено торене или част от растенията от подсятата култура да остане и в следващата основна култура. Но ние се въздържаме от почвени обработки и това облекчава изключително много живота в почвата”. 

Фермерът обясни, че основните култури - като зърнените, след формирането на зърната, спират да хранят живота в почвата. Те се концентрират върху изхранването на потомството си (наливането на семената) и от този момент животът в почвата страда. 

Франц Брунер: Тогава на помощ идват подсятите в междуредията растения, които поемат работата по храненето на почвата. 

Според Франц хумусът може да се натрупа само чрез съхраняването на СО2 чрез живи корени и при това е абсолютно необходимо да се използва “вечнозелената система” - 85% от полето да е покрито с растения през цялото време. 

“Вечнозелената система е възможна не само с треви. Става въпрос и за разнообразието на полето. Освен това тревите нямат проблем със сеитбообращението, ако почвата има добър минерален баланс”, подчертава Брунер. 

Франц Брунер: 5 ха, за 5 години, 122 тона съхранен СО2, без компост, без животновъдство, без оборски тор, само чрез регенеративно земеделие. 

Според философията, която следва австриецът, има пет стъпки, които водят до плодородие на почвата:
- балансиране на хранителните вещества; 
- разрохкване на почвения слой и стабилизирането му с корени; 
- Да не се заорава растителност в почвата, която не се е разпаднала напълно, за да не гние;
- избягване на стреса за посевите.

 

Според Брунер е фатално земеделците да не правят изследване на почвата, която обработват. “Това е като да летиш на сляпо, без да знаеш къде ще кацнеш!”. 

Примерите, които фермерът дава и подробности - можете да видите във видеото. За да включите българските субтитри, влезте в настройките на видеото и ги изберете от опциите с езици.