Младият фермер Тодор Христов от бургаското село Проход получи приз за най-перспективен млад животновъд за 2012 година по време на годишната среща на Експертния съвет по животновъдство към Областна дирекция „Земеделие” – Бургас.


Тодор е на 31 години, не е семеен. Младият предприемач в момента отглежда 450 овце-майки. Кравите са 80, като 50 от тях са млечни, 30 са юниците и телетата. Преди години с кредити и собствени средства закупил стопанския двор на местното ТКЗС и обора на кооперацията.

Животновъдството е наследствен бизнес в семейството на Тодор Христов. С отглеждане на животни в рода се е занимавал и дядото, чието име Тодор носи, съобщава интернет страницата на Община Средец.

„Когато казах на родителите си с какво искам да се занимавам малко се дърпаха. Майка ми нямаше нищо против, но баща ми искаше да избера сигурността на държавната работа” връща се назад в 2001 година Тодор.

Тогава точно дядо му бил човека, който дал на малдежа подкрепа и ценни напътствия за не леката работа на селския стопанин. ”От малък бях запален за тая работа , защото много обичам животните. В тоя бизнес всичко става постепенно” разсъждава животновъдът.


 

Във фирмената история на Христов най-тежък е периода, когато преди две години заради шапа в Странджа бяха избити хиляди глави добитък. Село Проход тогава се оказало на границата на шапната епидемия, а продукцията на семейната ферма заложник на ембаргото, наложено за изкупуване на мляко заради риска от зараза. Сега шапът е в историята, но пък изкупната цена на млякото е нереално ниска.”Много е ниска тази цена от 65 стотинки, на която аз продавам.Трудно е!”споделя фермерът за ежедневните си неволи.
 

Иначе пазар за продукцията има. Мандрите, с които Тодор работи произвеждат продукция за износ. Екологично чистият продукт от семейната ферма в Проход е пресякла граници и се предлага на пазара в САЩ. Трудностите по производството и реализацията му обаче си остават в България.” Имал съм големи притеснения. Теглил съм кредити, връщал съм ги, последния беше преди две години, вече го изплатих”.
 

На въпрос защо не се включи по проекти за усвояване на европейски средства отговаря, че се страхува от големия обем на документи и не готов да рискува ”Общината прави разяснителни кампании, провежда семинари, винаги участвам, но още не съм убеден, че трябва да се включа. Сега се справям сам” Цената на това справяне е сериозният труд и липсата на свободно време.

Нямаш ли мерак, любов нямаш ли към това, което правиш, нищо не става!, казва в заключение младият фермер от село Проход.


© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!