След заседанието на Парламентарната комисия по земеделие вчера, министър Мирослав Найденов зададе въпроса "Да се самозапаля ли?", в отговор на обвиненията на депутати от опозицията, че не е отстоявал достатъчно силно бюджета за земеделие за 2012г.

 

Министър Мирослав Найденов заяви, че категорично не подкрепя бюджета за следващата година. "Категорично съм против предложения бюджет от 340 млн. лв. за земеделие за 2012 г. Настоявам за 570 млн. лв."

 

Симеон Дянков се защити като каза, че през последния месец е станало ясно, че 2012 г. ще бъде по-трудна от 2011 и, че в цяла Европа предстои рецесия. "2012 година ще е много по-лоша от 2011 и вероятно по-лоша от 2010 година. Това не го знаехме преди месец", каза той. "При това положение идеята да се прави консервативен бюджет стана оптимистична идея и по-скоро темата е дали този бюджет, който сега сме заложили, е достатъчно консервативен".


Той каза, че е подписал споразумението "с открито сърце и със желание", но не си спомня вътре да се споменава за 230 млн. лева повече. Накрая финансовият министър направо заяви, че се надява в бъдеще подобни споразумения да не бъдат подписвани. "Надявам се, че занапред няма да има подобен натиск. Няма законова процедура, по която двама министри да трябва да подписват споразумение, с който и да е", отсече той.


В отговор Радослав Христов, председател на Асоциацията на зърнопроизводителите, заяви, че е учуден от това как за три седмици финансовата политика на Европейския съюз се е влошила толкова много и допълни: "Неудобно ми е, че вицепремиерът с такава лекота полага подписи под документи, които не признава".

 

ЧУЙТЕ ПОЗИЦИЯТА НА РАДОСЛАВ ХРИСТОВ :

протести НАЗ - бюджет за земеделие 2010