Украйна прие условията на Румъния относно регулирането на износа на украински зърнени и маслодайни семена на територията на съседната страна.

 

Това е резултат от разговорите между министъра на земеделието Флорин Барбу и министъра на земеделието на Украйна Никола Солски във видеоконферентна връзка.

Румъния ще внася зърно от Украйна на база лиценз, което де факто означава, че поне 30 дни Украйна няма да може да изнася зърно за северната ни съседка, тъй като лицензите няма да могат да се издадат за толкова кратко време, съобщи agrointel.ro.

След изтичането на 30-те дни лицензираните износители от Украйна ще могат да продават стоките само на лицензирани вносители от Румъния, като те ще могат да бъдат единствено земеделски производители и/или преработватели. При никакви обстоятелства няма да се включват търговци или други посредници.

Преди разговорите с украинския си колега, министърът на земеделието Флорин Барбу се е срещнал с румънски фермерски организации. По време на дискусиите той е представил системата, предназначена да предотврати изкривяването на румънския пазар. 

За да внасят от Украйна, румънските производители ще трябва да докажат дефицита, т.е. необходимостта да използват стоки с украински произход.

Украйна е приела условията на Румъния и те ще бъдат регулирани чрез нормативни актове на ниво и на двете държави. Тъй като въвеждането на новата система е времеемка процедура е договорено за период от 30 дни да не се допуска никакъв внос на зърнени и маслодайни култури в Румъния.