Правилното поведение на човек, който види мъртво диво прасе, е да се обади на спешния телефон 112.

Паника: Стопанин укрил болна от чума свиня и захвърлил трупа й

Това става ясно от заповед на земеделския министър Десислава Танева за предотвратяване на разпространението на Африканската чума по свинете (АЧС) на територията на страната.

Министърът: „Като мярка за ограничаване на разпространението на АЧС БАБХ и ИАГ да провеждат информационна кампания, включително за активно използване на телефон 112, относно подаването на сигнали от гражданите за открити мъртви диви свине и/или такива с нетипично поведение, както и за нерегламентиран превоз на месо, месни продукти, живи животни и други“

През последните дни опасната инфекция е влязла и в област Велико Търново. Вирусът на АЧС е потвърден в домашно стопанство в свищовското село Ореш, съобщиха от Общинската епизоотична комисия, цитирани от БНР.

Очаква се Българската агенция по безопасност на храните да издаде заповед за умъртвяване на прасетата в засегнатото село. Ветеринарните власти са потвърдили, че в Ореш има случай на Африканска чума по свинете, умряло е домашно прасе.

„Трябва прасетата, които са в личните дворове, да бъдат премахнати“, коментира ветеринарният лекар д-р Кристиян Кирилов, председател на Общинския съвет в Свищов и член на Епизоотичната комисия.

От тази седмица стопаните в Ореш са започнали масово да колят прасетата си, притеснени от случаите на чумата по свинете в съседната Плевенска област. Особено тревожно е, че в 10-километровата санитарна зона има промишлен свинекомплекс с над 30 хиляди животни.