Неизвестен засега собственик на домашно прасе е захвърлил на открито извън имота си болното от Африканска чума по свинете (АЧС) животно. Стопанинът вероятно е бил обзет от паника, че опасната инфекция е проникнала и в неговия двор.

Ветеринари: Вирусът на АЧС живее във фризер до 1 година!

Трупът на домашната свиня е открит от специализиран екип на границата между община Белене, област Плевен, и община Свищов, област Велико Търново, съобщи Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Агенцията по храните: "Взетите проби са изследвани и са положителни за вируса на АЧС. Касае се за необявена заболеваемост на свине и нерегламентирано изхвърлен труп."

От БАБХ припомниха, че изхвърлянето на всякакви отпадъци, карантии или трупове води до замърсяване на околната среда като цяло и конкретно на местообитанията на дивата свиня. По този начин опасният вирус се разпространява от домашни към диви свине.  

Ветеринарните власти разказаха, че по време на активно претърсване за болни и умрели диви свине в област Плевен е открит друг труп - на умряло диво прасе в землището на село Деков, община Белене.

В пробите е потвърден вирусът на Африканската чума по свинете след изследване от Националната референтна лаборатория в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София (НДНИВМИ).

БАБХ: "Това е първият случай на положително за вируса диво прасе в област Плевен."

При засилени съвместни проверки с полицията в областта до вчера са регистрирани 7 случая на нелегално изнасяне на месо без документи от инфектираните зони в Плевенско. Открити са над 170 кг свинско месо, което е конфискувано и унищожено.

АЧС е заболяване с потенциал на бързо разпространение, вирусът е изключително устойчив в околната среда и замърсени продукти.

От съществено значение е стопаните да спазват правилата за предпазване от опасната инфекция. Всички случаи на болни и умрели свине трябва да бъдат съобщавани на ветеринарните власти, подчертаха от Агенцията по храните. 

Отпадъци от свинско месо и продукти, както и опаковки от тях, не бива да се изхвърлят на нерегламентирани места и в природата. Части от трупове, включително трупове на отстреляни диви свине не трябва да бъдат оставяни на открито, а трябва да се загробват, а местата да бъдат дезинфекцирани.