В рамката на бюджета за сектор „Земеделие“ за 2022 г. са предвидени допълнителни средства за подпомагане, с които производителите могат да бъдат компенсирани за нарастващите производствени разходи. Върху това акцентираха от агроминистерството в отговор на въпрос на Агри.БГ, относно позицията на ведомството за увеличения минимален осигурителен доход в новия държавен бюджет.

Индикативен график 2022 за субсидиите от ДФЗ

Браншът реагира остро на новия осигурителен праг от 710 лв. С това увеличение ще нарасне и сивия сектор, ще пострадат най-уязвимите – дребните производители, ще се стигне до фалити – бяха част от изказаните мнения. Други настояха увеличението да не е еднакво с минималната работна заплата, а минималният осигурителен доход за земеделците да е 50% от нея.

Предлагаха се решения като това да се взема предвид големината на стопанството, оборота, признаването на втора категория труд и други. Агри.БГ създаде тематична анкета, за да измери предпочитания вариант за фермерите, ако управляващите желаят да го имат предвид: Съгласни ли сте с рязкото вдигане на осигурителния праг?

Финалната дума ще бъде на парламентарното мнозинство при гласуването на Бюджет 2022. Официалната позиция на Министерството на земеделието (МЗм) е балансирана, отчитайки и двете страни на монетата:

„Доходите от земеделска дейност все още остават под нивото от другите отрасли. Увеличението на минималния осигурителен доход може да създаде допълнителни затруднения за най-уязвимата част от тези земеделски стопани. Същевременно, в дългосрочен план, увеличаването на приноса на земеделците в осигурителната система ще доведе до по-добри условия, при които те се пенсионират”.

Едва ли има работещ човек, който да не иска да получава достойно възнаграждение в пенсионна възраст. Проблемът е, че не всеки може да живее, работи и прави достойно бизнес дотогава.

На преден план изникват проблемите в политиката, обвързани с това, които за фермерите са: доходи, пазари, ДДС, подпомагане и прочее. Дали повече данъчно-осигурителна тежест и в момент на сериозна криза, няма да ги „откаже” съвсем от пенсия?