„Защото така е разписано в коалиционното споразумение“ – това е отговор, който често чуваме от земеделския министър Иван Иванов. Разбира се, в коалиционното споразумение не пише фалит на фермерите, както се пошегува един браншови представител, но, да, там има интересни неща. То е като пътеводна светлина за коалиционните партньори и буди теми за размисъл.

Индикативен график 2022 за субсидиите от ДФЗ

Със свое становище относно въпросното споразумение за управление на България излиза и Федерацията на независимите синдикати от земеделието (ФНСЗ). Тъй като то се шири на цели 6 страници, ще систематизираме в една най-важното.

Таван на плащанията

 

Синдикатите приветстват прилагането на таван и намаление на плащанията и в новия период 2023-2027 и обвързването им с приспадане на разходите на труд. Те настояват за въвеждане на таван на приспаданията с Фонд „Работна заплата“, основан на 2.5 пъти средната стойност на стандартните заплати, свързани със селскостопанска дейност на национално или регионално равнище. Тук важен елемент според тях е въвеждането на социалната условност още от 2023 г.

Работна ръка

 

От Федерацията припомнят, че предложеният проект на стратегия за вътрешна трудова миграция и сега се прилага в отделни райони. Но като по-ефективна мярка те предлагат привличане лица от български произход от други държави срещу осигуряване на работни места, обучение, квалификация и жилища. Особено важна би била връзката между министерствата на земеделието и на заетостта.

Промяна на категорията труд

 

Синдикатите определят исканата втора категория труд за животновъдите като доста спорна тема. Според тях е необходим сериозен анализ за заетите в този сектор и още повече на техните трудови възнаграждения и осигурителен принос. Тук има потенциал за разгръщане на допълнителна трудова и социална защита на работещите чрез секторни схеми.

Представителност на бранша

 

Синдикатите предлагат учредяването/възстановяването на Земеделска камара. Такава е имало в новата история на България през 2001 г., а исторически план – още през 1896 г. Не липсват и добрите примери в Австрия и Германия. Според Федерацията създаването на Земеделска камара, която да удостовери националната представителност на браншовете в отрасъла, е по-доброто и работещо решение вместо Закон за браншовите организации, който се предлага безуспешно в няколко Парламента.