Ще преразгледаме размера на подпомагането по обвързаната подкрепа за плодове и зеленчуци на база на технологичните карти, в които има данни за приходи, разходи и нетна печалба на всяка една от културите. Това може да стане при първа промяна на Стратегическия план. Не можем обаче да надхвърлим 13-те% от директните плащания, които са за обвързана подкрепа. Това заяви Аделина Стоянова, директор на дирекция “Директни плащания” в Министерството на земеделието (МЗм) по време на среща с производители в Пловдив.

Всичко за Кампания 2023

Сред фермерите имаше сериозно недоволство заради изключването на сливите и десертното грозде от основната група по обвързано подпомагане и намаляването на ставките им. От министерството се обосноваха с данните от Агростатистика, според които тези две култури са увеличили двойно площите си в последния програмен период.

Това не е вярно. На страница 539 в Стратегическия план, в приложената таблицата е видно, че площите с десертно грозде от 2018 г. са 1 718 ха, а през 2021 г. са 1 666 ха. Площите всъщност намаляват. Същото е и със сливите, но можете да обърнете внимание например, че кайсиите се увеличават”, възрази Любен Радев, член на Национално сдружение на българските лозари (НСБЛ), на което Стоянова отговори, че мониторинговият период е 2014 – 2020 г.

От сменения си статут в обвързаното подпомагане през новия програмен период се оплакаха и производителите на бобови култури. „Зелен фасул и зелен грах са изключени сега. Не са протеинови култури, не са зеленчуци, какви са? За пчеларската програма ли да участваме? Никъде не се дава статистическа информация за тях”, недоволстваше земеделец. Стана ясно, че в интервенцията за протеинови култури те могат да бъдат подпомагани вече само като фасул за зърно и грах за зърно.

Защо отглеждането на салати не фигурира в нито една схема за обвързана подкрепа, както и традиционни подправки, питаха други зеленчукопроизводители. 

Аделина Стоянова: Обвързана подкрепа не може да има за всеки зеленчук. Тя се дава за култури, които държавата е определила, че имат нужда от подкрепа и че са особено икономически значими.

Вече стана ясно, че могат да се правят корекции по Стратегическия план през следващите две години и ръководството на земеделското министерство макар и служебно направи такава заявка пред фермерите от сектор „Плодове и зеленчуци”. 

„Всички държави, на които обследвах обвързаното подпомагане, са поставили много по-малък брой култури, които са приоритетни за всяка една страна. Ние с вас и браншовите организации трябва да обсъждаме и вземем важно решение. Дали да тръгнем по този път – да приоритизираме културите, значими за нашата страна, и те да получат по-голяма компенсация, или да продължим да даваме на всички по малко и недостатъчно. Този въпрос много скоро ще изникне и ще трябва да вземем съвместно решение”, каза за финал заместник-министър Тодор Джиков.
 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: Много повече от политика!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg