Министерският съвет прие на свое заседание тази седмица съществени изменения в сектора на млякото, интервенционното изкупуване и сектор плодове и зеленчуци.

Изкупвачите на краве мляко ще бъдат облекчени като участници в квотната система като се отменя изискването за учредяване на банкова гаранция в полза на Разплащателната агенция, както и ежегодното й подновяване. Това гласят част от промените в Закона за прилагане на Общите организации на пазарите на земеделски продукти на Европейския съюз.

Въвеждат се задължителни писмени договори между производители и изкупвачи за доставка на суровото мляко. МС определи компетентният орган за признаване на организации на производители и техни асоциации и междубраншови организации в сектора на млякото и млечните продукти. Определят се и органите по регистрация на договорите и контрол за спазване на изискванията. Прецизирани са съществуващите и предложени нови административнонаказателни разпоредби, в случай на неизпълнение на задължение на производител или изкупвач на мляко.

По нов начин е уредено интервенционното изкупуване, като са разграничени изкупуването по фиксирани цени и изкупуването чрез тръжна процедура, актуализиран е списъкът на подлежащите на интервенция продукти. Уточнен е начинът на финансиране на промоционалните програми. В сектора на плодовете и зеленчуците е отразена схемата за подпомагане на групи производители за инвестиции, както и изискванията за включване на мерки за управление на кризи в оперативните програми на организациите на производители.

В текстовете на Закона са предвидени и нови мерки в помощ на пчеларите, както и на производители на мляко, зеленчуци и плодове, които ще се подкрепят с програмите "Училищно мляко" и "Училищен плод".

Повишаването на прозрачността на пазара, включително по отношение на цените, е предпоставка за по-справедливо разпределение на добавената стойност по веригата на доставките. Създаването на организации на производители, асоциации на организации на производители и междубраншови организации в сектора на млякото ще подпомогне индивидуалните производители при водене на преговорите за реализация на произведеното мляко, посочват от Министерски съвет.

 
© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!