Михаил Михайлов, изпълнителен директор на Националния съюз на говедовъдите в България в интервю за Фермер.БГ за проверките на млечните ферми и въпросите около бъдещето им:


Г-н Михайлов, каква е Вашата информация относно проверките в млечния сектор – на мандрите и на фермите?

Ние като организация първи казахме, че сме ЗА такива проверки, защото знаем много добре, че ако не се направи такава проверка след периода на дерогация, ще бъде забранено на България да изнася млечни продукти. Това не е тайна и затова трябваше да минат тези проверки, както и при другите европейски държави със съответните таблици и т.н. Също смятам, че се оказахме неподготвени, имам предвид фермерите, тъй като първо бяхме стресирали от името, което излезе – Екшън план при проверка на фермите, което звучи много страшно за фермерите. След това, не ни остана време, аз го приемам като наша вина – на организацията, трябваше да реагираме по-бързо, да слезем при фермерите. Ние знаем, че те са наясно какво трябва да правят, но трябваше да им припомним, за да започнат да го правят предварително, а не да влизат в час след започване на първите проверки.




Така или иначе, обаче – проверките са факт...
Да, проверките ще минат. Много от нашите фермери предприеха мерки и съм сигурен, че голяма част от тях ще прескочат бариерата. Въпросът, който ние задаваме от един месец насам е какво ще се случи с фермите, които няма да получат заветния документ, че млякото им е с добро качество? Това какво ще се случи, ние можем само да анализираме. Съвсем нормално е този човек като отиде да си предложи млякото на някое млекопреработвателно предприятие, оттам да му отговорят, че ще вземат млякото, но на по-ниска цена – например 40 ст. за литър или 35 ст. за литър. Ако фермерът иска, ще си даде млякото. Лесно е да се каже, че от дадено мляко ще се взема и ще се използва за направата на саламурено сирене, което ще зрее по определения график. Това е много добър отговор, но не се знае дали ще стане така на практика...
[news]
Веднага се появява и другия въпрос, който ние задаваме. Тъй като имаме информация от медиите, че няколко партиди вносно, сурово мляко при изследване, се е оказано, че е с недобро качество по отношение на соматични клетки и микроорганизми. С други думи, това мляко, ще се използва за направата на сирене, което ще зрее определен брой дни. Ала това мляко е на същата цена, на която се изкупува и нашето мляко, дори малко по-висока. Нормално е всеки млекопреработвател да каже, че е по-лесно да си поръча един камион, който е 25 тона по 50 ст. за литър мляко, отколкото да купува нашето българско мляко, което е т.нар. неотговарящо на изискванията, за 40 ст. за литър. Това е другото, от което най-много се страхуваме и оттук нататък има един месец, в който трябва да се помисли какво всъщност ще се прави с тази суровина.

 

Водили ли сте разговор с министерството какво точно ще се случи с това мляко?

Ние сме поставяли този въпрос на отговорните институции. Те трябва да помислят, да анализират ситуацията и да ни съобщят какво ще стане с това мляко. Ясно е, че стока от първо качество с необходимите документи може да влиза в България, но трябва ли стока, която е второ качество, в случая това мляко, да влиза в държавата?! Предполагам си спомняте преди един месец на границата бракуваха един камион с домати и краставици, които не били качествени. Този въпрос поставяме ние, тъй като нашето желание е, ако ще се вкарва мляко, то да бъде качествено. При всички случаи то ще бъде на по-висока цена, така или иначе, млекопреработвателите ще купуват нашето мляко, което е с по-ниско качество, но и с по-ниска цена.

 

Каква е процедурата на самите проверки?

След като окончателно се вземат пробите и се анализират, на ферма, която не е покрила нормативите, ще бъде дадено предписание в срок от 2 месеца и половина. В този срок фермерите трябва да направят млякото си по стандарт. Следват отново 2 месеца за вземане на проби и чак тогава производителите ще получат заветния документ. Става дума за един период от 5-6 месеца. Ние питаме какво ще прави този човек, през тези месеци, ако не му вземат млякото или му дават 30 ст. за литър?!

 

Това реален механизъм ли е по който държавата може да подпомогне млекопроизводители?

Както казах и по-горе, ще зададем въпросите си, но според нас, това е един от начините. В противен случай и аз не мога да отговоря на Вашия въпрос.

Фермер.БГ припомня, че днес ръководството на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) ще проведе среща с представители на млекопроизводителите. На нея ще бъдат представени данни от контролната дейност на Агенцията в сектор „Мляко”.
 

Таня БОРИСОВА
София БЕЛЧЕВА