Между Коледа и Нова година членовете на Управителния съвет на Българската аграрна камара ще се срещнат с премиера Николай Денков.

На 28 декември ръководството на камарата ще постави за пореден път изключително сериозно проблемите на българското земеделие пред държавата.

Непосредствено след тази среща ние излизаме в протестна готовност с ясните намерения да не отстъпваме, докато не извоюваме правата на българския земеделец и оцеляването на българското земеделие“, съобщи за Агри.БГ председателят на Браншовата камара „Плодове и зеленчуци“ Цветан Цеков. Организацията е сред учредителите на аграрната камара. 

От думите му става ясно, че на премиера ще бъде предложен цялостен пакет от мерки, за да се намери решение по отношение на украинската помощ - по какъв начин трябва да бъде подсигурена, както и цял пакет от законодателни мерки, които трябва да се вземат за спасение на родното земеделие.

„Трябва да се работи многопосочно. Една мярка сама по себе си не може да предизвика ефектът, който искаме“, убеден е биопроизводителят. 

Според него държавата трябва бързо да се задейства, за да можем да се създаде устойчивост на земеделието. „Не бива да разчитаме само на помощи, ние не искаме да се превръщаме пред обществеността в хора, които само просят пари. Това въобще не е така, парите от украинската помощ са компенсаторни плащания, заради условията, в които работим. Такава е европейската практика и по същия начин се подпомагат земеделците в цяла Европа“, каза още Цеков и изрази несъгласие с образа на земеделските стопани, който се създава у нас. 

Междувременно от Националната асоциация на картофопроизводителите също поставиха редица проблеми в писмо до премиера. 

Според тях основните казуси, които възпрепятстват възстановяване на производството, въпреки инвестираните огромни са концентрирани в няколко посоки - достъп до пазари, липса на квалифицирана работна ръка и сезонни работници, прозрачност и проследимост при търговията с храни от фермата до трапезата. Няма също така инструменти за управление на риска, липсват адекватни механизми за компенсиране на земеделците при щети причинени от природни бедствия или пазарни сътресения. Необходима е също така сигурност и дългосрочност при ползване на земеделските земи, както и постоянен достъп до вода за напояване на конкурентна цена.