Сушата ще принуди Мексико да внесе между 14 и 16 милиона тона жълта царевица през 2024 г., съобщи министърът на земеделието в страната Виктор Вилалобос.

Още по темата: Тежки дни за зърнените борси

Според него вносът е в съответствие със средните годишни стойности, но отказа да даде цифра за мексиканското производство на царевица. Производството в югоизточната част на страната ще помогне да се компенсира дефицитът при Чихуахуа, причинен от сушата. Няма значение дали фермерите хранят добитъка с бяла или жълта царевица.

Към средата на януари данните на правителството на САЩ показват, че Мексико е планирало рекордните 15,3 милиона тона внос на царевица за сезон 2023-24, цифра, която ще надхвърли с около 20% предишния рекорд за внос в този момент от сезона, поставен две години по-рано.

agriniser_new

Страната е самодостатъчна в производството на бяла царевица, но внася големи количества жълта царевица, предимно от Съединените щати. Отчитайки почти половината от продажбите на царевица в САЩ, Мексико остава най-големият купувач въпреки предложението за ограничаване на вноса на генетично модифицирана царевица. Ако бъде наложено строго, това може да наруши износа на САЩ.

Тъй като добивите от царевица са по-ниски от първоначално очакваните поради сухото време, Службата за чуждестранно земеделие към Министерството на земеделието на САЩ през януари намали прогнозата си за производството на Мексико през 2023-24 г. до 25,5 милиона тона, което е спад спрямо произведените 28,1 милиона тона през 2022-23 г.

На 17 август Съединените щати поискаха сформирането на група за спорове с мексиканското правителство съгласно раздела за санитарни и фитосанитарни мерки от Споразумението между Съединените щати, Мексико и Канада, за да разгледат оплакването си, че забраната на Мексико за генетично модифицирана царевица нарушава свободната търговия.

Тогава Мексико възрази, като каза, че политиката им се основава на науката и са поискали от Съединените щати да работят заедно по научни изследвания за въздействието на ГМО царевицата върху здравето, но САЩ са отказали.

 

За да бъдете 100% информирани за зърнените пазари и да получавате актуална информация директно по имейл, посетете Нюз Агринайзър сега!