В разгара на кампанията по прибирането на реколтата от лозовите масиви в Северозападна България цената на гроздето динамично се променя, сочат данните от репортерска проверка на Агри.БГ на местните пазари.

85 млн. лв. допълнително за земеделие

Преди по-малко от месец, когато беритбата дори още не беше започнала, можеше да се направят заявки за количества на цена от лев нагоре за един килограм. Сега обаче мускатът върви на цена около 1 лев. Производители допускат и коментар на цената, но това е само за количества. Очаква се, че тя ще се запази и за другите търсени винени сортове след като в третата декада на месеца започне беритбата на мерло и каберне совиньон. По-евтино с около 10-15 стотинки за килограм се търгуват памид, ркацители и димят. Засега обаче активна търговия в региона няма. Търсенето е слабо. Купувачите обикновено изчакват цените да паднат, но според производители това няма как да стане.

„През 2019 г. изкупната цена на гроздето беше около 50 стотинки на едро, а на дребно – около 60. През 2020-а се вдигна малко до 70. Сега е нормално да е по-скъпо, защото всичко поскъпна“, коментира Георги Георгиев, който отглежда свой лозов масив.

Според него съществени промени в цените до края на кампанията по прибирането на гроздето не може да се очакват, защото всеки от колегите му гони освен покриване на себестойността и осигуряване на средства за бъдещи разходи, и все пак някаква печалба. При сравнително добрата реколта тази година той смята, че това е добре и за производителите, и за клиентите им. 

„Грозде има. Захарността му е добра. За добро или лошо валя достатъчно, когато лозите наливаха плод, а после засуши и узря хубаво. Гроздовете са леки и гъстотата на сока е страхотна, а минималният захарен градус е 24. Затова си мисля, че настоящата цена е съвсем реална и ще се задържи“, коментира още Георги.

Единственото, което го притеснява към настоящия момент е дали времето ще се задържи топло и слънчево. Ако завали, зърната ще се напукат и това ще е проблем, както за търговията с грозде, така и за по-продължителното му съхранение.