Влошаването на добивите от основни зърнени култури тази година накара изкупните цени на хлебната пшеница, ечемика и слънчогледа у нас да тръгнат нагоре.
 
 
През третата седмица на юли миналата година пшеницата се е изкупувала по 279 лв./тон. Към 11 юли тази година цената се повишава с близо 7% до 293 лв./тон, а седмица по-късно отива нагоре с още близо 2% до 298 лв./тон. Това показват оперативните данни на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ).
 
Подобно е движението на изкупната цена на ечемика. През втората половина на юли миналата година тя е била 247 лв./тон. В средата на този месец стойността му се покачи средно с 13%  до 279 лв./тон, а през последната седмица се вдигна още малко до 280 лв./тон.
 
Експерти на министерството отбелязват, че през този месец най-голяма е динамиката при изкупната цена на слънчогледа. През юли миналата година той е бил по-скъп – 613 лв./тон. В средата на този месец цената му е 560 лв./тон,  само за седмица нараства с близо 8% до 603 лв./тон.
 
 
За царевицата е характерна стабилността. Средната изкупна цена е практически без промяна от миналата година досега – около 290 лв./тон.
 
                                  Изкупни цени на основни зърнени култури - лв./тон
Източник: МЗХГ
 
Характерно за пазара този месец е поевтиняването на фуражната пшеница и на рапицата. Фуражната пшеница е по-скъпа в сравнение с юли миналата година – 273 лв./тон, срещу 264 лв./тон, но през последната седмица е отчетено леко поевтиняване средно с 3 лв./тон. Вероятно това е резултат от сигналите за влошено качество на част от хлебната пшеница, която ще влезе в пазарния сегмент на фуражната. 
 
Средната изкупна цена на рапицата се движи трайно надолу.  През юли миналата година тя е 670 лв./тон, в средата на този месец пада до 640 лв./тон, а през последната седмица загуби още 10 лв. и слезе на 630 лв./тон. Поевтиняването се обяснява с добрата реколта от 416 374 тона или с 4% повече от миналата година. Площите с рапица тази година са разширени с близо 14% до 1 843 966 декара и това на практика компенсира ефекта от спада на средния добив с 12% до 248 кг/декар.