В световен мащаб напечатаните пари заради COVID-кризата генерираха инфлация и съответно тя доведе до растеж на цените на петрол, желязо, изобщо върху борсовите стоки. Това повлия и върху цените на зърнените култури.

Очакванията за добра реколта подриват цената на зърното

Това обобщи земеделският стопани Петър Димитров, който обработва 12 000 дка в Добричка област. Производители от региона са категорични, че инфлационният натиск тепърва ще създаде напрежение в икономиките на европейските държави и тогава предстои да усетим страшния ефект от инфлацията у нас. Думите на някои от агробизнесмените звучат апокалиптично, но признаците са налице и са подкрепени от анализите на пазара. 

Динамиката на борсите при зърнените култури в момента е факт. С леки колебания основната посока е възходяща. Добрите цени се приемат добре, но какво се крие зад тях? Факт са и офертите за сделки „на зелено“ в Добричка област, които към момента са атрактивни за производителите. Част от тях са с плащане веднага, други предлагат контракти с фиксирана дата за износ. Основните предложения са за пшеница и рапица, които съответно достигнаха 380-390 лв./тон и 900-1000 лв./тон. Опарени от миналогодишната лоша реколта и натрупаните загуби, сега те преценяват дали да се съгласят или задържат зърното за по-добри времена. Липсата на свеж капитал се оказва основната причина за сключване на предварителни сделки за реколта „на зелено“.

Наред с цените на зърното растат разходите по производство на зърно от единица площ.

Повечето земеделски стопани платиха почти двойно по-високи цени за торове. Драстичен е скокът и при продуктите за растителна защита и при семената. Непостоянните цени на горивата и задаващата се по-висока цена на ел.енергията също будят тревожни размисли. Големият въпрос в момента е доколко приходите ще успеят да покрият разходите и доколко възнагражденията във всички сектори ще съумеят да отговорят на темповете на инфлация? 

С 8,9% е нараснала средната месечна работна заплата в Добричка област през първото тримесечие на 2021 г. в сравнение със същия период на миналата година. Това показват данните на Териториалното статистическо бюро. Заплатите в земеделието се нареждат на 5 място след възнагражденията в енергийните дружества, държавното управление, образованието  и социалните дейности. Средно месечно един земеделски труженик получава 1123 лв. Първенците в класацията получат почти двойно повече - по 2181 лв. на месец. В същото време средното месечно възнаграждение в Добричка област е с близо 400 лв. по-ниско в сравнение с това в страната. 

Въпреки започналия активен селскостопански сезон, много от стопанствата в Добричка област изпитват остра нужда от работна ръка. Оказва се, че недостиг на кадри има при етерично-маслените култури, овощарството и най-вече в животновъдството. Кандидат-служителите искат високо възнаграждение, а работодателите от своя страна все по-трудно могат да заделят средства за по-високи заплати.