Малка семейна фирма, която прави натурални продукти от билката бял трън, е новото попълнение на днешното издание на фермерски пазар „Натурално“ в Пловдив.

Късите вериги отварят нови врати за фермерите

Производителите са от карловското село Ведраре. От 2017 г. преработват семето от бял трън чрез студено пресоване на 32–38 градуса. Годишно през машините им минават по 150 тона бял трън. Голямата част от тях изпращат пресован за фармацията.

От година и половина семейната фирма предлага на българския потребител и масло от бял трън, което е без примеси, добавки или консерванти. Именно с този свои натурален продукт тя ще изкуши жителите и гостите на Пловдив.

Организаторите посочват някои от безбройните причини, за да посетите техния пазар. Една от тях е подкрепата за семейните фермери. 

„Големият агробизнес доминира в производството на храни не само у нас. Малките семейни ферми трудно се конкурират на пазара на храни. Изкупуването директно от фермерите ни дава по-добра възвращаемост на продукцията и дава шанс за борба в днешната глобализирана икономика,“ пишат от „Натурално“.

Пазарът за фермерски храни все още работи с лятно часово време – всеки петък, от 16 до 20 часа, на ул. Станислав Доспевски в центъра.

През почивните дни техните колеги от Фермерски пазар – Варна продължават да излагат своята чиста продукция на две локации в морската столица – във Varna Mall и пред Фестивален и конгресен център – Варна.

В събота фермерите обединяват сили с организаторите на петия подред Фестивал на Индия, а в неделя е запланувана първата есенна работилничка за рисуване върху свещ.

От тази неделя на варненския пазар ще ухае на новата реколта от чист и ароматен мурсалски чай. Тя е дело на семейството на Теменуга Христова, чиято плантация се намира в землището на русенското село Николово. Освен на стръкове, ще има и на семена и разсад, допълват организаторите.