Морето изхвърли труп на диво прасе на брега на Балчик между втора и трета буна. По информация на Общинския съвет за сигурност сигналът е подаден на телефон 112 в съботния следобед, предава БНР.

Проф. Паскал Желязков: Готвим промени за ветеринарните лекари

На място идва жандармерия, която отцепва района. Взети е проба, за да се установи, дали прасето е заразено с вируса на Африканска чума.

Предполага се, че животното е влязло в морето, след като се е разхождало из резервата Балтата. Това е напълно възможно, тъй като дивите прасета плуват, твърди участник в акцията.

Към момента държавата е изплатила над 9,5 млн. лв. за дезинфекция на личните стопанства срещу чумата по свинете. Над 32 хил. обекта тип заден двор са подпомогнати с по 300 лв. Това заяви Силвия Василева, директор на Дирекция „Животновъдство“ в Министерството на земеделието, за БНР.  

„Хората трябва да разберат, че новите биомерки не са тежки. Те са за спазване на една култура на отглеждане и лична хигиена. Тогава ще гарантираме здравето и качеството на суровината и ще можем да предотвратим разпространение на заболяването,“ обясни експертът.

Наред със задължителната дезинфекция на обувките и комплект дрехи само за грижа на животните, новите мерки за биосигурност предвиждат още да има обособено място за храната. „То да е като под похлупак, за да не се позволява допълнително замърсяване от фуража от гризачи,“ уточни Василева.

Друго задължение на стопаните е да предвидят място за съхранение на оборската тор, където тя да престои минимум 40 дни. Този период е достатъчен, за да приключи процесът на обеззаразяване на тора, неговото прегаряне.

„Няма как безразборно да изхвърляме торовата маса извън нашия двор, защото това също е предпоставка за разпространение на заболяването,“ категорична е Василева. 

Друга посока, в която се работи, е изменение на Закона за ветеринарномедицинската дейност. Там се предвиждат нови изисквания за контрол и задължения на кметовете. 

„Важно е тяхното по-активно участие в процеса на регистрация, така че стопанинът да не бъде утежнен при регистрацията на това стопанство, а всичко това да се поеме от държавата – местната власт и официалните органи в лицето на БАБХ,“ завършва експертът от ресорното министерство.

Всички новини по темата вижте ТУК.