Труповете на петнайсетина диви свине са открити от ловци в неделя, 6 октомври, в обрасла с храсти местност между селата Върбица и Менгишево на около 30 км от Търговище.

Чумата: Евтаназират укрити прасета във Видинско

Местните хора предполагат, че това е нов тежък случай на Африканска чума по свинете (АЧС) в региона.

Сигналът е подаден снощи в Държавното горско стопанство-Върбица, съобщи Североизточното държавно предприятие. Служители на стопанството и ловният експерт на предприятието инж. Тервел Стефанов са обходили района и сигналът е потвърден. 

Североизточно държавно предприятие: „Открити са няколко мъртви диви свине в захрастена местност между Върбица и село Менгишево извън горските територии.“ 

В съобщението от тази сутрин се казва, че в момента на мястото има служители на стопанството и представители на Областната дирекция по безопасност на храните (ОБДХ). Извършва се претърсване на целият район. 

От всички открити мъртви животни ще бъдат взети проби, които ще бъдат предадени за изследване. Труповете ще бъдат загробени, като мястото ще бъде обработено съгласно правилата за дезинфекция.

Източник: Google Maps

Сигналът за мъртвите животни е подаден от ловците от дружината в района едва на втория ден от откриването на сезона за групов лов на дива свиня.

В област Търговище е и последният случай на Африканска чума по свинете, обявен от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) миналата седмица. Инфекцията беше установена на 3 октомври при дива свиня в гориста местност близо до кв. Кованлъка на град Търговище.

Всички новини по темата вижте ТУК.