Казвам се Марк Цеков и съм син на Цветан Цеков. Ние сме Яблена натура и смея да твърдя сме пионери в биологичното производство на България - така започна разговорът ни с младия мъж, който работи в семейното стопанство от 14-годишен.

Агрономите Светла Липова и Цанко Вутов: С модерен софтуер следим развитието на болести и неприятели

В момента той отговаря за пиара и медийното представяне на семейния бизнес. Работи в търговския отдел и разширява портфолиото с продукти. Освен това реализира пилотни проекти, които запознават децата с биологичното производство, защо е важно да се хранят с чисти продукти и каква е симбиозата между растенията и животните. 

“Ние се борим да направим биологичния продукт не само достъпен като цена, но и да има осезаемо присъствие на пазара. Всеки от потребителите бленува за това, което е ял едно време на село - това, което баба му и дядо му са произвеждали. Днес ние сме бабата и дядото! За нас чистата храна е мисия. За разлика от повечето фермери ние вярваме, че не градината служи на нас, а че ние служим на градината”, споделя младият мъж.

Неговата първа основна цел е да информира хората за важността на биологичното производство. Иска да мотивира повече млади хора да се върнат към корените и да произвеждат чиста храна или поне да консумират такава.

“В нашите градини ние прилагаме принципите на биодинамичното земеделие по метода на Рудолф Щайнер. Това е цяла философия, чрез която насищаме нашите плодове с истинска енергия. Ние произвеждаме храна не само за тялото, но и за духа”, вярва Марк. 

Освен че са отворили широко своите врати за детски групи, той и баща му развиват своя биоакадемия, в която искат да предадат своя опит на бъдещи и настоящи колеги. В момента водят разговори с Аграрния университет и профилирани гимназии, за да споделят с ученици и студенти в агросектора каква е концепцията за биоземеделие и какъв потенциал има.

“В това отношение България е много привилегирована. Ние имаме всичко нужно за биоземеделие - климат, почвен състав, невероятни органолептични качества на продуктите, които произвеждаме. От нас се изисква единствено да знаем малко повече и да произвеждаме чиста храна”, смята Марк Цеков. 

Оказва се, че не е много лесно собственият ти баща да бъде и твой бизнес ментор. Марк е благодарен на Цветан Цеков за това, което му дава като опит, философия и качества смятам. А на въпроса ни кой е най-ценният съвет, който е получил, младият мъж отговори по следния начин:

“Всичките му съвети са безценни, но най-много ме е впечатлило, когато ми е казвал: “За лудо работи, без работа не стой”. За него трудолюбието е едно от най-важните качества, на които ме е научил. Трудолюбието отваря целия спектър на позитивни качества и емоции. Когато човек се чувства продуктивен и в края на деня е оставил нещо след себе си и за другите, енергията и емоцията, която изпитва, е несравнима”, убеден е Марк.

Той има и три сестри, които също помагат, особено при посрещане на детски групи и други организационни прояви. Цвета е на 16 години и вече се включва в счетоводната дейност в офиса. Белослава е на 9, а Пресияна - на 5.

“Радвам се, че хората на моята възраст все повече отварят светогледа си за биологичното производство. Връзката с корена е изключително важна, а в България имаме изключителен потенциал. Много хора отиват да берат плодове например в Англия, но в крайна сметка се връщат със същия капитал, който биха спечелили тук. Нека да се борят и да не се предават - и да помнят, че най-тъмно е преди зазоряване”, сподели за финал синът на Цветан Цеков.