Цветан Цеков се занимава с биологично производство от преди 2005 г. За всички тези близо 20 години той развива един устойчив бизнес модел, който не спира да надгражда във времето.

Близо 410 млн. евро са заделени за био до 2027 г.

Неговата овощна градина е разположена на 650 дка в полупланински район, където предизвикателствата са много. В продължение на стотици години на тези места се е развивала скотовъдна дейност. Цеков успява да превърне обраслата с гори и храсти площ в плодородна овощна градина с вишни, круши и ябълки.

Стопанството се намира на 700 м надморска височина в землищата на две съседни села в Ботевградско. Наблизо липсват индустриални замърсители и друг тип конвенционално земеделие, което благоприятства производството на биологични плодове.

Изборът на трите култури не е случаен, а се определя от сезона на отглеждане и реколтиране. Това позволява последователна ангажираност на работната сила. Освен това тези култури са напълно приспособими за полупланинския район на село Радотина. В стопанството се отглеждат в по-малки количества и други култури, които не са за широкия пазар. Сред тях са зеленчуци и сливи. Портфолиото от култури и продукти се разширява постепенно, като се работи в посока за развитие на поне още няколко продуктови линии. 

80% от добива се реализира на пазара за свежи плодове, като директно се снабдяват търговски вериги у нас и в чужбина. Малка част от продукцията отива за преработка под формата на ябълков оцет и сокове. Идеята е следващата година да се пусне серия от здравословни напитки на принципа на естествения фермент.

Инвестиции се правят постоянно. Първо, те са били насочени към самите насаждения, изграждане на капково напояване, конструкции против градушки, база за съхранение, машини за сортиране, калибриране и пакетаж, транспортни средства и логистика. До един месец предстои монтирането на фотоволтаични централи, които да намалят разходите за електроенергия. За следващата година е планирано създаването на флотилия от дронове, които да третират насажденията бързо и ефективно. 

В целия цикъл на производство и реализация са ангажирани средно стотина човека. Ако този пазарно ориентиран модел се мултиплицира във всяко селце на България, може да се постигне изключително сериозен ефект, вярва Цветан Цеков. Затова той е отворил широко вратите на своето стопанство за колеги, които искат да правят биологично производство. 

Биофермерът няма проблем с реализация. Работи с партньори от Германия Австрия, Румъния, Гърция. Търговските отношения се градят и развиват с години. За това допринасят и участията на изложения. Негови партньори са идвали на място в стопанството, за да се уверят в професионалния процес на работа.

“Ставките са си ставки, но само когато създадеш пазарно ориентирано стопанство и условия да правиш добри добиви и когато получиш една достойна цена за този продукт, ставката остава на заден план. Ние се стремим да произвеждаме качествено, за да продаваме на добра цена и добавената истинска стойност да дойде през пазара”, споделя Цветан Цеков. 

Той призовава колегите си да не се страхуват от предизвикателството биологично производство. Освен това в този програмен период се дават изключително големи шансове за развитие и подпомагане на сектора.

“Надявам се политиките на Министерството на земеделието в биологичния сектор да бъдат изключително устойчиви, за да се създадат пазарно ориентирани стопанства. България има изключителен потенциал за биологично земеделие. Знанията, които сме натрупали през годините, ни дават самочувствието да помогнем на други фермери, които искат да произвеждат биологично. Можем да мултиплицираме нашите знания и да работим заедно за производството на здравословна храна”, призовава за финал Цеков.
 

Очаквайте втора част от интервюто ни с биопроизводителя, който беше домакин на Дни на отворените врати по повод на 23 септември - Ден на биологичното производство в ЕС.