Състоянието на пролетниците в Лудогорието е отчайващо. Това каза Мариела Йорданова, председател на Сдружението на зърнопроизводителите от Лудогорието и зам. председател на УС на НАЗ за Фокус.
 
Йорданова обясни, че от 12 юни в района няма дъжд със стопанско значение, заради което на места реколтата от царевичните посеви ще бъде нулева. Тя посочи още, че е възможно още следващата седмица да започне жътвата на царевица. 
 
„Има сигнали от колеги, че са реколтирали царевичните масиви още на зелено, за силаж, при мен специално, ако получа добив от 200-300 кг ще е чудо, от слънчогледа очаквам наполовина от миналогодишните добиви, или 120-150 кг/дка. Драматична суша”, каза Мариела Йорданова. 
 
Тя посочи, че земеделците се надяват все пак на някакви валежи, за да могат да подготвят площите за сеитба на рапица. 
 
„Ако няма валежи до към края на август, няма да можем да засеем рапицата”, заяви Мариела Йорданова.
 
По думите й, сегашното засушаване може да се сравни със сушата през 2007 година.
 
 „Миналата година също имаше суша, но тя започна след 28 юли, ситуацията сега е аналогична на 2007 година, но тогава засушаването започна от пролетта, април - май, а сега, сушава продължава от юни. Сушата през 2007 година засегна и есенниците, тази година те са пощадени, дори заболяха поради влажната и хладна пролет”, каза Мариела Йорданова. 
 
Тя отбеляза, че пролетниците тази година са в изключително лошо състояние и това се наблюдава в цялата страна, с малки изключения в Северозападна България. Според Йорданова, най-сериозно и най-рано засушаването е засегнало част от Русенско, цялото Лудогорие, част от Поповско, Шуменско, почти до Силистра.