Според нова наредба, която влезе в сила от 1 януари тази година, българските мандри могат да произвеждат или само продукти изцяло от мляко или само такива със съдържание на растителни мазнини.

В сутрешния блок на БНТ д-р Йордан Войнов, изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните съобщи, че преди влизането на Наредбата, в страната е имало 76 предприятия, произвеждащи продукти както от мляко, така и с растителни мазнини. В момента 2/3 от тях са редуцирани и само 29 предприятия са заявили дейност за продукти само с растителни мазнини. Останалите трябва да работят само с мляко, което, според Войнов, ще стимулира българските млекопроизводители.

[news]


На въпрос каква е гаранцията, че действително ще се работи само с мляко, Войнов заяви, че БАБХ ще осъществява посотоянен контрол както в мандрите, така и в търговската мрежа. При установено нарушение ще се налага санкция от 10 хил. лв, а при второ нарушение ще се отнема лиценза за производство.

Влагането на сухо мляко в млечните продукти е разрешено, но то не може да надвишава 20%, посочи още директорът на БАБХ.

Войнов каза още, че очаква проблем за дребните млекопроизводители, каквито масово са животновъдите във високопланинските райони,  тъй като качеството на млякото им не отговаря на европейските изисквания и след края на 2013 г. то няма да може да се използва в промишленото производство на млечни продукти. Броят на дребните производители е близо 80 хил. с около 200 хил. животни. В момента мандрите могат да работят с две линии - за мляко по стандарт и с мляко, което не покрива стандарта. Този модел на работа ще е възможен само до края на годината, след което млякото на дребните животновъди ще може да се използва само за домашни употреба.

Въпрос на желание и организация е да се намери решение на проблема, смята Йордан Войнов. Това може да стане чрез сътрудничество между фермерите и млекопреработвателите. Като пример Войнов посочи, че мандрите могат да осигурят на животновъдите специални гюмчета за млякото. Освен това млякото може да се извозва два пъти на ден – сутрин и вечер.
 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!