Днес времето е с нас, нека е така през цялата година, пожела на празника на лозаря, 14 февруари, Йордан Чорбаджийски, председател на Националната лозаро-винарска камара (НВЛК), пред Агри.БГ.

Гласувайте: Нужни ли са повече пари по Ковид мярката и de minimis?

За традиционното пролетно зарязване на лозята той е избрал село Еленово край Нова Загора, където от древни времена се отглежда грозде и произвежда вино. Тракийската низина привлича и италианеца Едоардо Миролио, който от години живее и произвежда в България, и е член на НВЛК.

„Сега е модерно да се говори за чужди инвеститори, за добавена стойност, ние в нашия бранш имаме доста такива. Едоардо е един чудесен пример, който искаме да покажем, той живее в България и много му харесва. Направил е много сериозна инвестиция тук и има 1500 дка лозови масиви, разказва Чорбаджийски.

Годишният производствен капацитет на винарската изба на Миролио е 1 милион литра вино. Цикълът на производство обхваща всички технологични операции - от началната преработка на гроздето до бутилирането на виното.  Днес винопроизводителят посреща празника и зарязва лозята си по български обичаи, а експерти вещаят една добра година.

„Празник е, няма да говоря за проблемите, които са много, а само за хубави неща. Изпращаме зимата и очаквам една много добра реколта, макар че е рано да се каже, очаквам пандемията да си отиде и да се върнем към нормалността, да няма повече затваряния на ХоРеКа канала, за да може хората да се отпуснат и да консумират вино, което е социална напитка и в компания е най-сладко”, споделя надеждите си за годината Чорбаджийски.

Денят на лозарите се отбелязва от родните лозари, градинари и кръчмари в чест на Свети Трифон Зарезан по стар стил. Ръководството на земеделското министерство отбелязва празника в няколко точки на страната. Министър Иван Иванов ще зареже лозя в село Гомотарци, община Видин, а зам.-министър Стефан Бурджев ще участва в зарязването на лозата в община Сухиндол. На празника на Факултета по лозаро - градинарство на Аграрния университет – Пловдив ще присъства зам.-министър Момчил Неков.

Агри.БГ честити професионалния празник на българските лозари и винари, с пожелание за здраве, добра реколта, добри пазари и добро настроение!