Масово изресяване има в лозята, особено в ранните десертни сортове и ранните винени сортове, споделя гроздопроизводителят от района на Каварна Десислав Костов пред Агри.БГ.

Чудо за три дни ли бяха проверките за виртуалните стада?

По думите му на много места в Североизточна България лозята не са в добро състояние заради поредицата от проливни дъждове. В отделни райони те бяха придружени и с градушка. Виненият сектор тъкмо надигна глава след първоначалния пазарен колабс заради Covid-19, по данни на Изпълнителна агенция по лозата и виното (ИАЛВ) само три от 327 предприятия няма да приемат грозде тази стопанска година.  Дали климатичните условия обаче няма да спънат гроздопроизводителите този сезон? 

В сортовете Мускат Отунел, Мерло, което пък е червен сорт, и други се наблюдава липса на добро оплождане на самите гроздове, чепката не е опрашена, няма опрашване. При една част от реколтата тя изсъхна, при друга са наблюдават по-малко зърна на чепка. Това значи, че добивите ще бъдат по-ниски и реколтата ще узрее по-бързо, казва очакванията си Костов.

Според него обаче нищо не е ясно, докато не дойде време за събиране на гроздето. Извън резултатите на полето, лозарите се борят за по-добри резултати на пазара, затова настояват за по-добри политики в тази посока. На последната среща с бранша зам.-министър Явор Гечев обяви планувани мерки и средства, които да спасят от фалит производителите на грозде и вино при щети върху реколтата от природни бедствия, загуби на пазари и други обстоятелства.

Заговори се също, че се подготвя нова мярка по Националната програма за лозаро-винарския сектор, която да е за закупуване на техника за работа в лозята.

Десислав Костов: Аз съм си купил всичката техника със собствени средства, не мога да чакам държавата. 

Лозарите не веднъж са споделяли, че се чувстват ощетени в това отношение, защото по секторната програма не могат да си вземат трактор например, а по подмярка 4.1 не вярват да са конкурентни. „Не мога да работя в стопанството си без техника, не мога да чакам да пуснат програма, да кандидатствам една година, после да чакам три години да ме одобрят, то пък ще дойде нов министър и ще измисли друго – каквото се случва в момента с 4.1, затова се оправям сам”, категоричен е лозарят Десислав Костов.