Темата за използването на висококатегорийни земеделски земи за изграждането на фотоволтаични паркове става част от анализите на икономистите, които все по-често подлагат на съмнение ползите и потенциала на подобно начинание. 

„Ако похарчим съществена част от дефицита си, за да покрием високопроизводителна земеделска земя с фотоволтаици, си стреляме в крака. Ще създадем високоплатени работни места и приходи за други икономики, които произвеждат панелите“, коментира  икономистът Левон Харпацумян пред Нова телевизия. Той е убеден, че ще имаме еднократна инвестиция, от която няколко семейства, които се занимават с фотоволтаици на едро, рязко ще забогатеят, а като цяло ползите за българската икономика ще бъдат съмнителни. 

„Резултатите за българската икономика ще са нулеви, нито ще имаме нови работни места”, каза още Хампарцумян. 

Скандалните промени в Закона за земеделските земи, които бяха прекарани през преходните и заключителни разпоредби на Закона за енергията от ВЕИ не са минавали през Комисията по земеделие, стана ясно в четвъртък от думите на председателя и Десислава Танева.

Според нея те са необосновани, включително от гледна точка на конституционосъобразността и трябва да бъдат преразгледани. 

Промяната е направена без какъвто и да е количествен анализ – на ресурса като земя, на обема енергия, който е възможно да бъде произведен и продаден", каза още Танева. Тя възрази срещу подхода "вместо да произвеждаме храна, да стимулираме инвеститорите да произвеждат енергия върху пета категория земи" и прогнозира, че ще има мнозинство скандалните текстове да бъдат променени. 

Промените, които са направени "на тъмно" предизвикват все повече недоволство в земеделската общност в страната.