Лабораторните изследвания на проби от отстреляни диви свине и от намерени мъртви прасета през последния месец показват, че средно едно на всеки 185 животни е заразено с Африканска чума по свинете (АЧС), стана ясно от данни на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

В парламента: Има ли ефект от вълчата урина срещу чумата?

Сезонът за групов лов на дива свиня беше открит на 5 октомври. За един месец в новосъздадения Модул „Лов“ на Агенцията по храните са въведени данни за отстреляни 8160 диви свине. Проби са взети от всички отстреляни или намерени мъртви животни. Опасният вирус е открит в 44 проби.

Агенцията по храните: „Средно по 2000 проби от диви прасета се изследват за Трихинелоза и Африканска чума по свинете на всеки ловен излет тази година."

БАБХ въведе софтуерното приложение Модул „Лов“ в работата на всички лаборатории, които правят такива изпитвания.

12 са държавните акредитирани лаборатории, които изследват за трихинелоза. Те са разположени във Враца, Габрово, Варна, Шумен, Благоевград, София (две лаборатории), Пловдив, Стара Загора, Хасково, Сливен и Велико Търново.

Частни акредитирани лаборатории, които работят с Модула, също ще могат да изпитват проби за трихинелоза.

Трите акредитирани лаборатории от системата на БАБХ, които изследват за АЧС са в градовете София, Велико Търново и Стара Загора. 

БАБХ: „Данните за пробите се въвеждат от ловците в Модул „Лов“ в електронен формат през мобилно устройство, вместо на хартия. Всяка проба е обозначена с баркод, чрез който тя се идентифицира при постъпване в лабораторията." 

След изпитването резултатът се въвежда отново в електронната система, като по този начин подателят може веднага да получи информация за него, чрез своето мобилно устройство. Резултатът може да бъде проверен също и на сайта на Агенцията по храните.

При недостатъчно количество материал за изпитване или негодна проба лабораторията може да отрази това в Модула и подалият пробата да получи автоматично съобщение за проблема. 

От Агенцията обясниха, че Модул „Лов” е създаден, за да подпомогне и облекчи работата при вземането, изпращането и изпитването на проби от диви свине за заболяванията Трихинелоза и Африканска чума по свинете.

Използването на приложението предотвратява и често допускани грешки, свързани с неправилно или неточно попълнена на хартия информация. С въвеждането на модула се улеснява процесът на предаване и обработване на пробата, както и на получаването на резултатите от изследванията.

Всички теми, свързани с АЧС, следете ТУК.