Ветеринарните власти включиха нови райони на страната в списъка на инфектираните зони, след като лабораторни тестове потвърдиха в края на седмицата четири нови случая на Африканска чума по свинете (АЧС) в дивата природа.

Защо няма обезщетения за собственици на заклани свине?

Нови положителни проби за опасната зараза са установени в само в Северна България. Единият случай е от землището на село Лехчево, община Бойчиновци, област Монтана. Мястото, къде то е намерено мъртво диво прасе е с географски координати N 43.515558, E 23.568056.

Друг случай на заболяването е потвърден в Ловешко. Засегнатото животно е било в землището на село Бежаново, община Луковит, с географски координати N 43.19720, E 24.42600.

Два нови случая на Африканска чума са открити при диви свине в област Велико Търново. Единият е в село Горски долен Тръмбеш, община Горна Оряховица с координати N 43.21250, E 25.80638, а другият – в село Железарци, община Стражица - N 43.15333, E 26.05250.

Около една четвърт от световната популация на домашни свине е заплашена от унищожение в резултат от мерките срещу епидемията, съобщи „Гардиън“ през седмицата, като се позова на нов доклад на Световната организация за здраве на животните.

Инфекцията нанесе тежки загуби върху черните пасищни прасета от ценната автохтонна порода „Източнобалканска свиня“ у нас. Според някои наблюдения общият брой на животните от тази порода в страната е около 2000, а инфекцията доведе до унищожаването на 420 от тях. 

Досега са засегнати пет животновъдни ферми с източнобалкански свине. Три от тях са в Смядово, а една – във Веселиново, област Шумен. Огнище на АЧС беше открито преди десет дни и в стопанство в село Вършило, област Бургас, със 105 животни от автохтонната порода.

Ваксина или лечение за опасния вирус на АЧС все още не са създадени. Затова борбата с инфекцията се води единствено чрез умъртвяване на заразените животни, дезинфекция и предпазване чрез мерки за биосигурност. Смята се, че вирусът се пренася лесно, даже от комари, мухи и гризачи.

Всички теми, свързани с АЧС, следете ТУК.