Активни потребители изпита качеството на краве сирене четири пъти, съответно през 2005 г., 2008 г., 2011 г. и 2016 г.. Тенденциите са негативни, отчита се регистриране на все повече продукти с влошено качество. От Активни потребители смятат, че на тези процеси категорично трябва да се сложи край или все повече български потребители трайно ще се обърнат към вносните храни.
 
На проверка бяха подложени 36 марки, като бяха изпитани по основните показатели за качество. По-интересните констатации от изследването показват, че при 19 от марките имат високо водно съдържание, което е над 59,4% като по БДС то трябва да бъде 54, а при 3 от марките това водно съдържание е над 65%. През 2005 г. нито един продукт не е съдържал повече от 55% вода, през 2008 са регистрирани над 60% вода в 3 от 21 марки, а през 2016 г. това е тенденция във всеки втори продукт.
 
Също така е засечено добавяне на немлечни мазнини при 6 марки. Това означава е, че имитиращ продукт се представя като сирене, което е много сериозна измама към потребителите и трябва да се санкционира своевременно. В един от тях чуждите мазнини са 100%, което означава че това е продукт на инженерната химия, в който млякото напълно отсъства.
 
Изследването показва, че голяма част от сирената са с много ниско съдържание на протеин (белтък). Нормално сиренето трябва да съдържа около 15-16% протеин. При протеин под 12% има съмнение за фалшификации – 5 марки от които 4 са с влагане на немлечни заместители.
При 26 от марките се наблюдава ниска степен на зрялост под 12,6%, като по БДС трябва да е 14%.
 
Наблюдава се и непълно етикиране т.е липсва част или напълно от задължителната според Регламент 1169 хранителна информация при повече от половината (23) продукта. Тази тенденция се наблюдава най-вече при насипните сирена. 
 
Процесът на зреене на различните видове сирене се обуславя от технологичната обработка и определя в много голяма степен вкусовите показатели на сиренето. Според БДС, степента на зрялост за сиренето трябва да е не по-малко от 14,0%. Неузрялото сирене е с по-ниска хранителна стойност и може да съдържа и вредни микроорганизми. При 26 от 36 марки зрелостта е под 12,6%.