Всяка година с наближаването на Великден изникват едни и същи въпроси  - каква ще е цената на агнешкото месо? Подбива ли се отново пазара с внос? И ще могат ли фермерите да задоволят вътрешното потребление?

Гласувайте: Планирате ли да използвате по-малко химически торове тази година?

За никого не е тайна, че години наред нещата в сектор "Животновъдство" не вървят и именно дните около Великден са времето, в което фермерите поемат глътка въздух, благодарение на реализираните печалби от своите животни. Тази година обаче сякаш ще бъде по-различна.

Инфлацията, която всеки ден усещаме все повече и повече доведе до това, че ще плащаме с 5 лева повече спрямо миналата година за българско агнешко месо. Всичко това е заради доста по-високите цени на зърното, увеличението на фуражите с над 30%, поскъпването на тока и т.н.

И докато през 2020 г. земеделското ведомство получи уверението на търговските вериги, че за Великден ще продават само българско агнешко месо, през 2022 г. търговската мрежа вече е залята от вносно македонско агнешко месо на много по-ниски цени.

Ще запомним 2020 г., в контекста на Великден, освен с това, че за първи път държавата не допусна внос на агнешко, но и със създаването на работна група с Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), която прецизно проверяваше какво месо се внася от Македония.

Пазарът беше оптимистичен и през 2021 г., когато дни преди Великден стана ясно, че българското агнешко месо не можа да задоволи вътрешния ни пазар, тъй като търсенето беше огромно, а нереализирани агнета нямаше още седмици преди празника. Тогава говорихме, че фермерите трябва да увеличат поголовието си и това беше много добра новина.

2022 г. ще бъде далеч по-различна и “цветна”. Много от потребителите дори няма да сложат агнешко месо на трапезата си. Причината е в завишените цени и в рязко повишените битови разходи.

За увеличение на поголовието дори не можем да говорим.

Още през есента на 2021 г. много животновъди ликвидираха стадата си, а други намалиха значително бройките на отглежданите от тях животни. Трети продадоха фермите си. Не знам дали тази година ще можем да се похвалим с нереализирани агнета, но със сигурност ще отчетем далеч по-голям процент на фалирали ферми и ликвидирани животни.

В животновъдството никога не е било лесно, но поне държавата имаше отношение към сектора. Нещо, което не виждаме в момента. Всеки сектор е оставен на произвола и на това сам да се оправя, както може.

И все пак за хората, които ще си купят агнешко месо - направете го директно от фермите, така ще бъдете сигурни в това, че на трапезата си ще сложите истинско българско агнешко. Ако все пак заложите на търговската мрежа, търсете синия печат върху месото. Това е единствената гаранция за българско агнешко месо.

Кратка справка показа, че към момента агнешкото месо директно от фермите варира между 8-10 лв./кг живо тегло. А в търговската мрежа то е между 21-23 лв./кг.