Асоциацията на производителите на култивирани трюфели в България алармира за нов опит за въвличане на българските производители на култивирани трюфели и тяхната дейност в спорен, необоснован и правно неиздърждан законопроект.

Гласувайте: Планирате ли да използвате по-малко химически торове тази година?

Напрежението в сектора идва от “Законопроект за ползването, култивирането и търговията с трюфели”. Той е внесен за разглеждане от политическа партия Възраждане, обясняват от асоциацията в писмо до председателя на Комисията по земеделие Пламен Абровски.

Асоциацията подчертава, че никой от нейните членовете не е участвал в изготвянето на този законопроект. Според нея подобни законови стъпки е редно да се правят след обстоен анализ и широки допитвания. В този смисъл от асоциацията намират редица нарушения на действащи български и европейски закони.

За какво става въпрос?
В законопроекта се предвижда задължаването на производителите да продават своите култивирани трюфели само и единствено в пункт за изкупуване. На второ място се въвежда и индикативна норма от 20 кг, добити от декар. От асоциацията са силно притеснени от тези предложения.

“На тази етап не ни е известна страна в света, която да задължава и то чрез закон, продажбата на селскостопанска продукция от производител, единствено и само в пункт за изкупуване. В тази връзка се питаме защо родните производители да нямат правото да достигнат самостоятелно до наши и чуждестранни световни пазари?
Ние от Асоциацията на производителите на култивирани трюфели в България не разбираме правното основание за налагане на индикативна норма от 20 кг, добити от декар от нашите трюфелни градини, при положение, че същите тези градини спомагат за намаляване на огромния натиск над диворастящата родна популация трюфел, която в тази момент е силно застрашена, вследствие на неправилен лов”, пише в писмото.

В него се припомнят и редицата процеси при производството на култивирани трюфели, които включват купуване на земя, последваща обработка, засаждане на растения, изграждане на поливни системи и т.н.

"Така написаните текстове, касаещи култивирането на трюфели, ни карат да мислим, че някой не иска да има родно производство, не иска да има родни производители и че навярно вижда конкуренция в наше лице и иска удобно, чрез този закон, да предопредели края на нашето съществуване”, се казва още в писмото до председателя на земеделската комисия.
Асоциация настоява текстовете за култивираните трюфели в законопроекта да отпаднат, тъй като ги намира за несправедливи, ограничаващи и дори лобистки.