Искате ли да видите колко печеливш и успешен може да бъде съвременният агробизнес? Ако искате да се убедите с очите си, че с отглеждане на зеленчуци и плодове може да се решат всички проблеми на селата и селските райони, непременно посетете село Костещи.

Учени: Как да познаете добрите сортове грозде?

Селото се намира в Яловенския район, Молдова. Нека ви разкажем за региона и хората в него. Те са пример за уникален успех, пише изданието EastFruit.

В селото Костещи живеят около 12 000 души. Всяка година местните хора продават селскостопанска продукция на стойност 30-40 млн. щатски долара. Основната част от плодовете се изнася зад граница.

Ключова култура за жителите на Костещи е десертното грозде. Може да се каже, че селото е столица на десертното грозде в Източна Европа. Около 1/3 от целия износ на този плод от Молдова идва от този регион.

Като се имат предвид обемите на производство, съхранение и реализация на тази продукция, няма друго такова населено място. Потенциалът на това молдовско село далеч не е изчерпан. Местните планират да разширяват дейността си.

В Костещи ще се натъкнете на най-голямата концентрация на хладилници за съхранение на грозде и плодове сред всички населени места в Европа.

Дори местните жители не могат да кажат с точност колко хладилни бази са построени. Всички са единодушни – отдавна общото количество на хранилищата е превишило 100. Мощността на хладилниците е над 20 хил. тона едновременно съхранение на продукция.

грозде


По думите на Йон Сула, бивш министър на земеделието на Молдова и ръководител на Асоциацията на производителите и износителите на десертно грозде, развитието на селата и отрасъла продължава с пълна пара и сега. Това е факт, благодарение на създаването на отраслова асоциация, която активно помага на производителите на грозде и други плодове. В момента в асоциацията членуват 105 предприятия.

Към днешна дата десертното грозде от Молдова е едно от най-евтините в света. Ако местните производители успеят да обновят сортовия състав, те ще увеличат своите печалби. С други думи, потенциалът пред село Костещи е огромен. Количеството на мултимилионерите в него ще продължава да расте.

В селото грозде отглеждат всички – и малки, и средни, и големи ферми. Има такива, които разполагат само с 0,2 ха лозя. Други обработват 30 ха. В цяло Костещи има над 1,5 хил. ха лозя. Цялата продукция е предназначена за консумация в свеж вид.

В момента молдовските фермери работят над създаването на обща система за напояване на насажденията по хълмовете, тъй като дефицитът на вода е основен проблем за производителите.