През септември цените на едро на говеждото и на телешкото месо В България се движеха около и малко над нивото от предходния месец, но това, изглежда, е временно явление.
През 2020 г. пазарът на свинско месо ще се върне до нивото от 2007 г.
През следващите два месеца се очаква леко поевтиняване на говеждото и на тележкото месо с между 8–12%, твърдят от Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA).
Като причина за това анализаторите посочват сезонната динамика на цените заради разпродажба на животните за брак. Според техните прогнози производството на говеждо и телешко месо през тази година ще намалее с около 10% поради очаквано свиване на продукцията едновременно в стопанствата и в кланиците.
В производството на овче и агнешко месо не се прогнозират големи изненади. Вероятно то ще се движи между 9,9–10 хил. тона, което е близо до данните за миналата година.
През 2019 г. производството на пилешко месо запазва най-голяма стабилност, като анализаторите от CAPA продължават да предвиждат увеличение с близо 6% спрямо година по-рано. Според официални данни произведеното месо от бройлери в кланиците към месец юли е 51,9 хил. тона, или с 4% повече.
Експерти: „Малките стопанства в месодайното говедовъдство и овцевъдството не успяват да реализират продукцията си на цени, които да им осигуряват икономическа жизнеспособност.“
При свинското месо производството и търговията в страните от Европейския съюз (ЕС) пряко зависят от силното търсене в Китай. Въпреки това обаче очакваното увеличение на производствения обем през 2020 г. е едва 1,5%. Причините се крият в спада на поголовието в стадата, както и на действащите екологични ограничения.
Според прогнозите на земеделското министерство в САЩ световното производство на свинско месо догодина се очаква да намалее с близо 10% заради последиците от Африканската чума по свинете (АЧС), най-вече в Китай. Това ще даде възможност за по-голям износ и съответно ръст на производството в САЩ (4%) и Бразилия (5%).
Източник: CAPA
1 КОМЕНТАРА
01.11.2019