Очакваме от новото правителство, каквото и да е то, първо - приемственост, защото това, което е свършено досега по отношение на земеделието и новия програмен период, е работено три години от всички в бранша. Ние не можем да чакаме и ако някой си мисли, че европейската процедура е лека и нещата стават за един-два дни, няма такива неща. Това заяви пред Агри.БГ Костадин Костадинов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ).

Мнение: Фермерите може да са губещите от екосхемите

Не можем да си позволим забавяне на процедурите по Националния план за възстановяване и устойчивост на България, защото от него зависи възстановяването на цялата напоителна инфраструктура, което е основно важно за земеделието, изтъква като първо неотложно действие за новите управляващи Костадинов. Вече стана ясно, че предаването в срок до 30 април на Плана е под въпрос, а междувременно беше публикуван и трети негов вариант.

От изключително значение е и електронната система, която бавим от десет години, за която са осигурени средства по механизма за възтановяване. Вижте само една електронна платформа за пчеларите до какво доведе, колко лъжи и спекулации отпаднаха. Електронните системи и електронното досие осигуряват прозрачност, бързина и завишен контрол“, категоричен е представителят на зърнопроизводителите и обръща внимание:

В момента всички чакаме 4.1, а знаете, че точно по този прием една част от средствата са от Плана за възстановяване, които са с определена насоченост.

По думите на Костадинов неотложните задачи в земеделието трябва да продължат да се вършат. По отношение на новия програмен период в момента продължават триалозите на европейско ниво, а у нас Тематичната работна група не е имала заседания от около месец. Според браншовия представител тепърва предстои много работа в тази посока, а страната ни трябва да има умението, тоест експертите в управлението - да защити и спечели възможно най-добрите условия за родното земеделие.

„По ОСП също има много важни неща да се свършат, има няколко инструмента, те не са готови, понеже няма взети решения и от страна на Европейската комисия. Но ние имаме основна рамка, по която трябва да се движим и затова съм доволен. Плановете по ОСП също трябва да са готови и да се внесат юли. В новото министерство ни трябват специалисти, експерти. Трябва да продължи и работата на Тематичната работна група, коментира още Костадинов и насочи вниманието към друг отколешна тема: 

Големитят проблем на тези групи е, че все още липсва Закон за браншовите организации и критерии за представителност.  

По думите му у нас се „бълват“ ежедневно структури, претендирайки, че представляват някого, а всъщност търсят личен интерес. Регистрираните браншови организации в сектор „Земеделие“ в Министерството на земеделието са 81.

Всички политически сили обещаваха предизборно да се гледа такъв закон, така че това е крайно време да стане, независимо от това кой управлява. Против са работодателските организации, те искат да ни вкарат в тяхното русло. Преди закон обаче са нужни много ясни критерии за представителност – териториален обхват, брой членове, платен членски внос по Закона за организациите с нестопанска цел, отчетност...всичко. Не може шепа хора да представляват национална организация и да налагат политики", каза за финал Костадин Костадинов.