Броени дни, след като здравният министър Кирил Ананиев позволи отварянето на фермерските и кооперативните пазари, струпването на хора и нарушенията на правилата за социално дистанциране може да доведат до ново спиране на търговията.

Нова заповед на министър: Фермерските пазари да работят!

Това стана ясно от изявление на изпълнителния директор на "Пазари Възраждане" ЕАД в София Драгомир Димитров. С негова заповед от днес, 10 април, са затегнати мерките за борба с коронавируса COVID-19 на територията на Женски пазар и пазар "Димитър Петков“, стопанисвани от дружеството. 

Основните стъпки са поставяне на ограждения около тържищата, организиране на еднопосочно движение и спазване на задължителна дистанция от минимум 2 метра между хората. Мерките са в отговор на заповед на кмета на София Йорданка Фандъкова за въвеждане на допълнителни противоепидемични мерки за борба с коронаривуса.

Поставени са ограждения около търговските площи на двата пазара, въведено е и еднопосочно движение с пропускателен режим с КПП на входа и на изхода с основна цел да се ограничи струпването на хора на едно място и да се минимизират възможностите за разпространението на заразата.

От столичното дружество обясниха, че до преди няколко дни на Женския пазар клиентите са били малко, но със затоплянето на времето посетителите са се увеличили. Това е наложило затягане на мерките. 

"Въвеждането на пропускателния режим с две КПП-та ще ни позволи да управляваме човекопотока и достъпа на потребители до сергиите, както и ще подпомогне търговците да налагат дистанция при пазаруване от минимум 2 метра, и най-вече да ограничи струпването на клиенти на една сергия. За целта на Женски пазар първоначално ще се пропуснат 80 човека, а за пазар “Димитър Петков” – това ще са 40 души, след което влизането в посочените сектори ще следва принципът "излязъл-влязъл", обясни Драгомир Димитров.

Осигурени са радиостанции на охраната на входните и на източните точки, комуникацията между служителите ще бъде непрекъсната. Освен това нощната охрана ще работи през деня и ще помага на дневната смяна за спазване на мерките.

Продавачите в зеленчуковата част на Женски пазар вече са задължени да носят предпазни маски и ръкавици, и да дезинфекцират работно пространство постоянно. Мерките ще важи и за пазара „Димитър Петков“. 

"Ако не спазват изискванията на общинското предприятия, което стопанисва търговските площи, ще се прекратяват договорите за наем", подчертаха от дружеството.

„Правим всичко възможно да създадем необходимите условия на търговците да работят. Разчитаме както на тяхната отговорност и съдействие, така и на разбирането на клиентите на пазарите, и вярвам, че заедно ще се справим с извънредната ситуация. Защото в противен случай ще трябва да затворим пазарите, а това означава безработица, липса на обороти за търговците, а и обричаме българското производство, защото само на Женския пазар родните производители са повече от 50%“, уточни Драгомир Димитров. 

На двата пазара са монтирани мощни тонколони, от които звучи запис от СДВР с напомняме на хората да спазват мерките за борба с COVID-19, а на павилиони и сергии са разлепени и писмени инструкции за гражданите.

Чешмичките на територията на Женския пазар са снабдени с течен сапун и са превърнати в пунктове за дезинфекция. На територията на тържището са монтирани допълнително и още две мобилни чешми. 

Продължава и редовната дезинфекция на Женски пазар и на пазар „Димитър Петков“, както и на Предгаров площад „Ротонда“, които също се стопанисват от дружество „Пазари Възраждане“ ЕАД.
 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Синдикати искат базов доход и 60:40 за земеделието

Васил Грудев: Няма да се прекратяват забавени проекти заради коронавируса

В парламента: Облекчени трудови договори за земеделците