Увеличение на производството на няколко вида култури прогнозират от Копа-Коджека - най-голямата земеделска организация в Европейския съюз. Последната прогноза сочи, че през 2023 г. ще има по-висока реколта от зърно, маслодайни семена и протеинови култури, въпреки очаквания сериозен спад на производството в Испания. Така производството на зърнени култури в ЕС-27 се очаква да достигне 277 млн. тона, с 4,6% по-високо спрямо миналогодишната реколта. Подобна положителна тенденция се очаква да има при маслодайните семена (+8,2%, 34,2 млн. тона) и протеиновите култури (+5%, 3,9 млн. тона), съобщават от Копа-Коджека.

Българската аграрна камара няма да дели земеделските организации на малки и големи

Тази година засетите площи са по-малко с 3,8% спрямо година по-рано. Въпреки това се очаква високите добиви не само да компенсират това, но и да дадат по-добър резултат от този през 2022 г.  Тази прогноза се дължи отчасти на по-високите добиви от царевица и зърно, които трябва да достигнат 62 млн. тона, което се равнява на ръст от 21,7% спрямо 2022 г. Сериозната разлика идва от по-слабата реколта миналата година в някои източни държави-членки. 

През 2023 г. се очаква производството на ечемик и твърда пшеница да намалее, съответно с 2,3% и 7,1%. При меката пшеница ще има ръст с 2,8%, до 128 млн. тона. Реколтата в Испания, поради продължителната суша, ще намалее с почти 9 млн. тона. Като цяло реколтата тази година ще бъде по-висока от миналогодишната, но под средното за последните 5 години. 

Благодарение на повечето засети площи тази година (+2,1%), Копа-Коджека очаква по-добра реколта и при маслодайните култури. Прогнозата е производството да е с 14,4% по-високо спрямо средното за последните пет години. Това ще се дължи главно на по-високите добиви от слънчоглед (18,5%). Производството на соя ще регистрира ръст от 9,7%, както и на протеинови култури. Очакванията са да има 9% ръст на производството на грах и 11% на боб. 

Добрите резултати се дължат на благоприятните условия за развитие на зимните култури в Северна и Източна Европа. Тежката суша в Испания и някои други региони, както и по-високите разходи за суровини, които засягат всички страни в ЕС-27, без съмнение ще се отразят негативно върху положителните резултати от реколтата през 2023 г. 



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Комисията по земеделие в Европарламента застана на страната на животновъдите

Copa-Cogeca призоваха за повече пари за фермерите

Българската аграрна камара подаде документи за членство в Copa-Cogeca