Две седмици след като бе учредена Българската аграрна камара (БАК), тя подаде документи за членство в най-голямата европейска фермерска организация - Copa-Cogeca.

Камарата вече е вписана и в търговския регистър.

“Очакваме всеки момент, дори се надявам в рамките на следващата седмица, да получим дата за гласуване. 

Процедурата в Copa-Cogeca е следната - след подаване на документите, има президиум, който одобрява всички молби за членство. България е единствената държава, която не участва в голямото европейско семейство на Copa-Cogeca, така че очакваме дата, на която ще ни разглеждат по същество кандидатурата и съответно ще стане ясно кога ще бъдем пълноправни членове”, коментира Симеон Караколов - съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) и член на Управителния съвет на БАК.

Повече за БАК

15 организации от селското стопанство участваха в учредяването на БАК на 13 април 2023 г. в Арбанаси. 

До края на 2023 г. камарата ще има един председател – Костадин Костадинов, който до скоро ръководеше Националната асоциация на зърнопроизводителите.  

От 1 януари 2024 г. председателите на БАК ще са трима - по един представител от секторите „Животновъдство“ и „Зърнопроизводство“, както и един, представляващ останалите подсектори от „Растениевъдството“, с общ мандат от една година.

От данните в търговския регистър разбираме, че общият размер на първоначалните имуществени вноски е в размер на 45 500 лв.

В устава на БАК е записано, че встъпителната членска вноска е в размер на 3 500 лева и се внася от всеки нов член на камарата в срок до 1 месец след приемането му. Учредителите внасят встъпителната членска вноска в срок до 2 седмици след провеждане на учредителното събрание. 

Иначе годишният членски внос е с размер, който се определя от общото събрание. Общото събрание решава и сроковете, в който се внася годишния членски внос.

В тази връзка първото общо събрание на БАК ще се проведе на 8 май от 14.00 часа в Арбанаси.

Повече за Copa-Cogeca

В края на 2020 г. Румъния стана пълноправен член на организацията. Дойде ред и на България. 

Какво обаче е Copa-Cogeca?

Copa-Cogeca е най-голямата организация на фермерите в Европа, като нейната цел е работа за стабилно, новаторско и конкурентоспособно селското стопанство в ЕС, гарантирайки продоволствената сигурност на населението. Copa съставлява над 22 милиона фермери и членовете на техните фамилии. А Cogeca защитава интересите на 22 000 аграрни кооперации.

Членството в Copa-Cogeca е публична тайна или поне ние не успяхме да открием подобна информация. Само знаем, че сумата е висока. 

Какво показват данни от регистъра за прозрачност на ЕС?

Годишните разходи за дейностите на COGECA, оповестени в този регистър, са били между 700 000 – 799 999 евро през 2021 г.

COPA не е предоставила актуализирана цифра за 2021 г. Става обаче ясно, че нейните разходи са били 800 000 – 899 999 евро през 2020 г. 

Съответно годишните разходи за дейности на COPA и COGECA през 2019 г. са били между 1 500 000 и 1 749 999 евро за всяка организация. 

За 2018 г. годишните разходи за дейности на COPA, оповестени в регистъра за прозрачност на ЕС, са били между 1 000 000 € – 1 249 999 €. А тази на COGECA, посочени в регистъра, са между 1 000 000 € – 1 249 999 € през 2018 г. 

През всички тези цитирани години, нито COPA, нито COGECA са получили финансиране от институциите на ЕС, което вероятно означава, че организацията функционира единствено от членски внос и дарения.