Copa-Cogeca - най-голямата европейска фермерска организация изрази подкрепа за приемането на бързи, предпазни мерки срещу отрицателните ефекти от вноса на украински селскостопански продукти. Организацията алармира, че кризисният резерв е недостатъчен за разрешаване всички проблеми, пред които са изправени европейските фермери.

Гласувайте: Планирате ли инвестиции в стопанството си през тази година?

Всичко това стана ясно по време на пресконференция, на която Агри.БГ също присъства. 

По време на събитието президентът на Cogeca Рамон Арменгол коментира вноса на селскостопански продукти от Украйна. По негови думи вносът се е увеличил с 88% през 2022 г. в сравнение с 2021 г. 

“Увеличението е значително, особено при маслодайните семена и зърнените култури (+295%), но също така и при птичето месо (+81%) и яйцата (+ 297%)”, увери той.

Това е „много деликатен“ въпрос, призна Рамон Арменгол, като също така подчерта необходимостта от подкрепа за украинските фермери, но като същевременно се вземат предвид и трудностите, пред които са изправени съседните на нея страни - Полша, Унгария, България, Румъния и Словакия.

Copa-Cogeca призовава за „автоматично задействане на предпазни мерки”. От организацията са категорични, че тези мерки трябва да се случват на държавно ниво без да е нужно специално позволение от ЕК. Под “предпазни мерки” от организацията уточниха, че имат предвид най-вече квоти или компенсации за фермерите.

От Copa-Cogeca цитираха фермери в страните от ЕС, съседни на Украйна. Те твърдят, че транспортирането на зърно до пристанища (за доставка до трети страни като Африка, например) струва 200 евро на тон. Тази цена се явява по-висока от пазарната цена на зърното, обясняват от Copa-Cogeca.

Увеличаване на бюджета на ОСП и този за кризи

„Кризисният резерв е твърде малък с оглед на нарастващия брой кризи“, каза президентът на Copa Кристиан Ламберт. Тя призова парите да бъдат предоставени „извън“ бюджета на Общата селскостопанска политика (ОСП) в подкрепа на фермерите. 

Също така тя настоя за увеличаване на бюджета на ОСП за бъдещия програмен период. Кризисният резерв също трябва да бъде по-голям, каза още тя и допълни, че 450 млн. евро годишно са крайно недостатъчни, за да посрещнат различните предизвикателства.

Рамон Арменгол коментира и катастрофалните последици от сушата в Испания, където се очаква спад в производството от 50 до 80%. Испания поиска подкрепа от кризисния резерв, за да облекчи натиска върху фермерите в страната.

Търговски споразумения

Арменгол изрази загриженост и относно споразумението за свободна търговия, което се договаря с Австралия, както и относно споразумението със страните от Меркосур, което е в процес на ратифициране от страните от ЕС.

„Как можем да обясним, че ЕС взема решения, които водят до намаляване на производството в Европа, като същевременно отваря границите си за продукти от другаде, които не спазват същите правила?“, попита Кристиан Ламберт. 

Тя отново призова за разумни решения относно намаляването на пестицидите и разпоредбите относно промишлените емисии (включително изключване на месодайния сектор).

В заключение от Copa-Cogeca призоваха за достатъчно време и преходни периоди, които да помогнат на фермерите да се адаптират към новите правила на Европа най-вече за химанно отношение към животните.