Българската аграрна камара представи асоциациите, които членуват в новото обединение. Това са само организации на производители.  Засега в камарата няма да членуват преработватели, но не е изключено на следващ етап да има обединение и със сектора на хранителната индустрия. 

Гласувайте: Планирате ли инвестиции в стопанството си през тази година?

Очакването е камарата да обхване повече асоциации от всички браншове в родното земеделие. Българската аграрна камара, в която членуват 13 организации, вече има изпълнителен директор - Светлана Боянова.

„Виждате с какъв голям експертен потенциал влизаме в битката за благото на българските земеделски производители и се надявам, че макар и последни от страните в Европейския съюз ще бъдем най-запомнящи се“, отбеляза Симеон Караколев, който е от инициаторите за създаването на Камарата. 

Светлана Боянова: Основната цел на новото обединение е да представлява земеделските производители в България. Ние не делим организациите на малки и големи, на биологични и конвенционални, защото всеки има право да бъде защитен и представляван.

 
„Идеята е да се обединят много браншове за една обща кауза - доброто развитие на българските земеделски производители“, допълни от своя страна Цветан Филев от Националната асоциация на тютюнопроизводителите - 2010.

Крайната цел е участието на Българската аграрна камара в Копа - Коджека - най-голямата земеделска организация в Европейския съюз. 
 „Това е единственият път за оцеляването и възраждането на националното земеделско производство. В тези размирни времена видяхме какво означава разделение. Това, което се случи през последните 30 години с нашето земеделие показа, че този модел, който функционираше до момента, не бива повече да съществува“, коментира Цветан Цеков от Националната браншова камара ,,Плодове и Зеленчуци”.

Българската аграрна камера ще бъде възможно най-прозрачната структура, смята още Светлана Боянова. 

Тя уточни, че няма ограничения за секторите, които членуват в аграрната камара. В момента тече процес на привличане на университети, съсловни организации, ветеринарни лекари, вносители на препарати и торове. Последното запитване е от Асоциацията на професионалните гимназии по селско стопанство.

Експерти от университетите ще участват в работни групи и ще допринасят за повишаването на експертния капацитет. 

Междувременно стана ясно, че от организацията очакват офертата за членски внос от страна на Копа-Коджека. В много от страните, членуващи в европейската фермерска организация, държавата поема членския внос на своите представители. 

Няма никакъв политически инженеринг при създаването на Камарата и тя ще се занимава единствено с агрополитики, твърдят от организацията.