Семейните фермери трябва да бъдат в центъра на усилията за трансформиране на хранително-вкусовите системи, ако искаме да постигнем реален напредък към изкореняването на глада. Това каза Генералният директор на Организацията на ООН за прехрана и земеделието (ФАО) Ку Донгю при откриване на форума "Десетилетието на семейното земеделие на ООН 2019-2028”.

Търгашите са с едни гърди пред истинските фермери

Събитието се организира съвместно с Международния фонд за развитие на селското стопанство и цели провеждането на дискусии за идентифициране на приоритетни политики и технически области, които ще оформят дневния ред на "Десетилетието на семейното земеделие" за следващия период на изпълнение и ще подкрепят по-ефективно семейните фермери и семейните ферми по света.

Ку Донгю изтъкна, че семейното земеделие е основната форма на селско стопанство както в развитите, така и в развиващите се страни и е източник за производството на 80% от световната храна.

Световното продоволствие е актуална тема на Глобалния форум, още повече че семейните ферми по света също са подложени на предизвикателствата, създадени от климатичната криза, конфликти, както и от войната в Украйна.

Стратегическата рамка на ФАО 2022-31 г. включва приоритетна област на работа, насочена към по-добро подпомагане на малките производители на храни и постигане на конкретни резултати.

ФАО подпомага националното прилагане на международни инструменти и насоки за укрепване на семейното земеделие. Организацията е и домакин на платформата за знания за семейното земеделие с цел да улесни обмена на опит, иновации и специализирани знания.