В момента родните производители не могат да се борят с търгаши, които нямат разходи и персонал, не плащат данъци. Те са с едни гърди пред истинските производители, коментира за Агри.БГ служебният министър на земеделието Тодор Джиков.

Нов удар по производителите: По 100 тона македонски сливи по 40 ст./кг се внасят на ден

Той присъства на откриването на модерна производствена линия за заготовка на семена в Садово на 14 септември. Разговаряхме с него по актуални въпроси и върху какво се работи в момента в сектора на плодовете и зеленчуците.

Нелегалната търговия

До 2 седмици правим промяна в работната група, за да можем да регламентираме търговията на едро – както при търговците, така и при складовете за търговия на плодове и зеленчуци. Ще има специализирани одобрени складове, които да могат да извършват тази дейност само с един оператор.

Черупковите градини

Групи от експерти ще обходят черупковите насаждения, тъй като е голям процентът на градините, които не са в добро агроекологично състояние. В същото време те участват в разпределението на бюджетите и парите за подпомагане на реалните производители са малко.

Подпомагане за гъбите

Гъбопроизводителите са на един пазар при една смазваща конкуренция на полските си колеги например. Гъбите ще се включат за подпомагане в новия програмен период от догодина. Ще променим начина на контролиране и администриране подобно на оранжерийните зеленчуци. Ще се гледат технологичните карти за разходи и добиви на квадратен метър. Производителите на гъби ще имат възможността да се регистрират по Наредба 3 и да участват в подпомагането.

Планът за биологично земеделие

Сериозно сме амбицирани и си поставихме летва от 10% биоплощи до 2030 г. Това е много сериозно предизвикателство, имайки предвид че в момента площите у нас са около 2,5%. Мисля, че тези проценти са напълно постижими. Сериозният проблем е ниската покупателна способност на българина. Оттам идва и изкривяването на пазара.

Докъде е стигнала работата по финализирането на Стратегическия план и още от сектора гледайте във ВИДЕОТО.