Стратегическият план в момента е на писмена процедура, а най-шумната тема е за модуларните ставки. Това каза министърът на земеделието Кирил Вътев. 

Четете още: Ще се отдават ли приоритетно пасища на животновъди?

 

"Когато решихме да повишаваме реализираното мляко, установихме, че 60% от високопродуктивните крави се намират в 30% от кравефермите. Затова се съгласихме, въпреки решението на Комисията по земеделие, да отпадне модуларната ставка. Впоследствие  животновъдите отказаха да увеличат добива, затова се върнахме към нея", посочи министърът и добави: "От целия състав на Комитета по наблюдение само трима участници са „против“, всички останали са „за“ връщането на модуларната ставка и към този момент това е статусът на тази значима част от Стратегическия план". 

Решението да отпадне модуларната ставка предизвика остра реакция в животновъдния сектор, наложи се дори през уикенда след представянето на измененията в Стратегическия план, ръководството на министерството да се среща с недоволни животновъди.

Още тогава беше обявено, че няма да се въвежда спорното изискване, макар всяка страна да имаше своите солидни аргументи. 

 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: По-зелени и умни!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg